Otthon

Megnyugtató, vidám textilek

Az élet örömének titka gyakran a részletekben rejlik, akárcsak az otthon melege. Képzeljünk csak el egy hibátlan elrendezésû lakást, néhány ízléses bútorral, de kiegészítõk nélkül, joggal tarthatjuk ridegnek, barátságtalannak, hiszen legtöbben nem akarunk kiállítóhelységben élni.

Képzeljük inkább magunkat egy olyan lakásba, ahol az ülőalkalmatosságon párnák vannak, a díványon átvetve egy takaró, míg felette egy faliszőnyeg izgalmas színeivel hívogat, a hálószobába lépve megannyi puha párna és simogató ágytakaró kínál pihenést. Ugye máris belopta magát szívünkbe ez a kis fészek?


Érdemes tehát figyelmet és energiát szentelni ezekre a kiegészítőkre, hiszen lakásunk meglévő szépségeit kiemelik, ugyanakkor hátrányait könnyen előnyökké varázsolhatják. Egy erős koncepciót követve az egész lakást szisztematikusan átváltoztathatjuk más stílusúvá, hangulatúvá csupán textilek segítségével. Éppen ezért nemcsak a fészekrakás kezdetén kell odafigyelni lakásunk egyöntetű dekorálására, hanem akkor is, ha már korábban elkészültünk a dekorációval, de kedvünk lenne változtatni. Hiszen, ne felejtsük el, hogy a lakberendezésnek ugyanúgy megvan a maga divatja, sajátos trendje, mint az öltözködésnek.

A beltéri dekoráció divatja nemcsak évről évre, de szezononként is változik. Ne ijedjünk meg, ezt szűk erszénnyel , de nagy fantáziával is meg lehet oldani. Gondoljunk csak arra a nagy kockás gyapjú takaróra amit télen a nappali ülőgarnitúrájára vetünk, milyen jól esik ezt nyáron kicserélni egy könnyed, játékos színű lepelre. Aki most dönt úgy, hogy változtatni akar lakása dekorációján, a következőket jó, ha szem előtt tartja. Ha azt akarjuk, hogy otthonunk dekorációja természetesen belesimuljon környezetébe, akkor alaposan gondoljuk végig, hogy az adott falszínek és bútorok stílusához, hangulatához milyen színek és minták illenek. A gondos párosítás mind a dekorációnak, mind a bútoroknak emeli a hangulatát. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a kiválasztott anyag valóban jól megy-e a szobához, akkor először csak egy mintát vigyünk haza belőle.

A nappali könnyed, nyárias melegét olyan díszpárnákkal érhetjük el a legkönnyebben, amelyek a természet ez idő tájt aktuális színeit idézik: meleg zöld, világos pasztell színek vagy a virágok egész színskálája, különösen a vidám, sugárzó koloritok, egyébként a fehér is mindig jól mutat feltéve, ha családunk képes rá vigyázni (egy fehér díszpárnáért nem érdemes feláldozni a családi békét!). Nemcsak a nyár színei, de gyümölcsei, növényei is jól mutatnak a párnákon.

A hálószoba ágytakaróját nyárra és koraőszre érdemes vidám, sugárzó színekből és könnyű anyagokból választani és a fenti elv szerint illeszteni hozzá a díszpárnákat. Ágytakaródat egészen egyszerű módon fel tudod újítani. Régi, egyszínű ágytakaródnak középső sávjára vegyél egy vidám anyagot vagy fátyolszövetet, aminek egyik színe azonos a régi ágytakaróéval, szegjük el az új anyagot, majd egyszerűen mind két hosszanti oldalon hat-hat dekoratív gombbal varrjuk hozzá a régi ágytakaróhoz. Ha régi ágytakaród mintás, akkor az új anyag inkább egyszínű legyen! Ha van hozzá kedved, akkor egy délután alatt derűsebbé, különlegesebbé varázsolhatod szobáid, és nem kell hozzá más mint egy két ügyesen kiválasztott új textil.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top