Otthon

Mi mindent készíthetünk selyemfestéssel?

A festett selymet rengeteg célra fel lehet használni, hiszen az anyag és az arra festhetõ minták finom, nõies hatást keltenek. Ötletbörzénkbõl nemcsak lakásod díszítésére kapsz kedvet, de barátaidnak is sok meglepetést készíthetsz.




Otthonunkba mindig kell néhány szép, új színes párna az ülő- és fekvőalkalmatosságok élénkítésére. A párna mérete lehetőleg ne legyen kisebb 20×20 cm-nél, hogy a minták érvényesülni tudjanak, ezen kívül csak a fantázia és a kanapé színei szabhatnak határt a variációknak. Legjobb, ha egy kész selyem párnahuzatot keretre feszítünk, majd a kiválasztott technikával felvisszük az alapformákat.





Ha még sosem csináltál ilyet, igazi sikerélmény lesz, ha veszel egy meleg sárga párnahuzatot, majd középre egymás fölé tüzes bordó, piros, zöld és narancs árnyalatokból egymásba folyó csíkokat festesz, máris ragyogó díszt kaptál. A profi selyemfestők figuratív párnahuzatmintákat szoktak készíteni, így például régi asztrológiai ábrákat festenek: kék alapra sárga keretben, középen lángoló nap emberarccal és körülötte a bolygók házaival.

Népszerűek a dzsungelmintás, a tigrismintás, a macskafejekkel illusztrált valamint a geometrikus mintákkal díszített párnák is, ez utóbbin tetszés szerinti ritmusban négyzetekre tagolják az anyagot a kontúrfestékkel, és ezekbe különböző absztrakt mintákat festenek, ehhez azonban nagyon pontos munka szükséges.





A színek kiválasztásakor mindenképpen érdemes végiggondolni annak a szobának a színeit, amiben elhelyezzük az adott kelmét. Manapság nagyon divatosak a hanyagul a pamlagra vagy fotelre vetett színes leplek, ezeket tényleg érdemes festett selyemből készíteni. Végy egy legalább 2x2m-es selymet, lehetőleg olyan alapszínben amilyen az a bútordarab, amire teszed, és erre fesd fel kontúrfestékkel az előre megtervezett formák körvonalait, majd fesd ki belülről a kontúrok felé a formákat kontrasztos színekkel.

Selyemfestéssel akár selyem asztalkendőidet, tányéralátéteidet, terítőidet, ágytakaródat is díszítheted. Falaidra selyemképeket tehetsz, amik általában lágy, nőies hatást keltenek, elég, ha megnézitek Macskássy Izolda selyemfestményeit, rögtön megérzitek micsoda varázsa van ennek a technikának.

Az ilyen leplet akármilyen szögben dobod a kanapéra, mindig fel fogja dobni a hangulatot a szobában. Amennyiben ágytakarót készítenél ezzel a technikával, ügyelj arra, hogy a minták vagy centrális elrendezésűek legyenek vagy esetleg apró, egyenletesen elszórt minták (pl. csillagok) borítsák a selymet, amit hátul – festés és fixálás után – bélelj ki egy vastagabb anyaggal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top