Otthon

Új lámpaernyõt selyemfestéssel!

Úgy érzed, ideje van, hogy lakásodban a kiegészítõk is friss ruhát kapjanak? Kezd a lámpaernyõkkel, olcsó és látványos változtatás! Természetesen a függõlámpákon is változtathatunk, de a könyvespolcokon, éjjeliszekrényeken vagy az asztalon elhelyezett hangulatteremtõk mindenképpen megérdemelnek egy kis felújítást.

Pár óra alatt elkészülhet az új lámpaernyő, még a hozzávalók is egyszerűen beszerezhetők. Kellékek: selyem, akár selyemmaradék, régi selyemruha, merített papír, fehér vagy színes műszaki rajzlap, vonalzó, ragasztó, lyukasztó, szalag vagy zsinór és selyemfesték a mintához.

Az elkészítés menete:

1. fejtsük le a kicserélni kívánt huzatot a lámpaernyőről, és tisztítsuk meg a vázat alkotó fémrudakat vagy karikákat. Elsőként vágjuk ki a palást méretét selyemből, majd rajzoljuk fel rá kontúrfestékkel a mintákat, és óvatosan fessük ki őket belülről kifelé haladva.

2. Ha pasztell árnyalatokat használunk, a lámpa fénye napos, tiszta, egyszerű lesz, de ha sötét alapon tüzes pirosat, vöröset és narancsot használunk, akkor garantáltan misztikus, pikáns hangulatot teremthetünk az új lámpaernyő segítségével. Ha időnk engedi színes gyöngyökkel varrhatjuk ki a selyem lámpaernyőt, ami tovább fokozza a különleges hatást.

3. A kivágott palást felső részére két sorban lyukakat csinálunk, a palást két végét összeragasztjuk, ezeket zsinórral (színe harmonizáljon a mintákkal) átfűzzük, és ezzel felerősítjük a fémvázra az ernyőt. Ha legyező hajtogatású ernyőt szeretnél, akkor az előzőleg megfestett selymet előbb fel kell ragasztanod papírra (a belső papír mindig keskenyebb legyen, mint amekkora a textil). Mérjük ki pontosan a hajtástávolságot és vonalzóval húzzuk meg a hajtásvonalakat.

4. A textil alsó és felső részét visszahajtva ragasszuk a papírra. A vonalak mentén hajtogassunk legyezőt. Lyukasszunk ki minden egyes hajtáscsíkot a felső kétharmadánál két egymás alatti sorban. Ezután ragasszuk össze a legyező két végét. Fűzzünk át színes zsinórt – aminek érdemes a végeire díszbojtokat tenni – a felső lyuksoron és erősítsük a legyezőt a fémvázra. Ha a fémvázon alul is van gyűrű, akkor az új ernyőt az egyenlő távolságban elhelyezkedő lyukakon átfűzött színes szalaggal, zsinórral rögzítsük a két fémkarikához. Sok sikert!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top