Otthon

Lehelj életet otthonodba!

Nem gyõzzük hangsúlyozni az alapelvet: akkor lehet harmonikus a környezet, ha teljes - ha minden szín és anyag, ami csak létezik, szerepet kap. A jelszó tehát: rendezzünk be fával, színezzünk zölddel és gondozzunk sok növényt - de csak mértékkel!




A feng shuit a szakemberek nem csak a tervezésnél alkalmazzák – a távol-keletiek szerint a módszer egyben gyógyír is: segít, ha baj van. Nem olyan nagy ördöngösség ez. Mindannyian érezzük, amikor belépünk egy otthonba, ha valami nem stimmel, a sajátunkra pedig ez hatványozottan igaz.

A bajok forrása (ha eltekintünk az emberi tényezőktől) szinte kivétel nélkül az, hogy hiányzik az adott térből valami, vagy másképpen fogalmazva: valamiből túl sok van (a kettő egymásból következik).





A feladat tehát az, hogy kiderítsük, mi kéne még oda…  A fa elem esetében a legkönnyebb a dolgunk: hiánya “ordító”. Képzeljünk csak el egy fémbútorokkal berendezett, csupa fehér-kék-ezüst lakást.





Lenyűgöző lehet a látvány, de pár perc múlva már borzongva ülnénk: “megdermednénk”, akár a mesebeli Jégkirálynő palotájában.

És most mindezt idézzük magunk elé úgy, hogy semmi nem változik, csak telepakoljuk a helyiséget harsogó zöld díszpárnákkal… Máris barátságosabb, nem?





A faanyagok jelenléte persze akkor is szembetűnő lenne a fenti példában, de nem mindegy az sem, hogy az említett térből egy mindig hófödte tájra, vagy egy trópusi erdőre látunk.
Szándékosan a szélsőséges péda: hiába barátságos egy csupa fával berendezett környezet, egy őserdő közepén akár fullasztó is lehet…


Esetünkben persze helyesebb a magyar viszonyokra koncentrálnunk: egy lakótelepi betonrengetegben a fa hatása igazi gyógyír lehet.

Nem beszéltünk még az élő növényekről – hiányuk felborít bármilyen, egyébként tökéletesen berendezett teret. Sokunk problémája, hogy nincs napfürdő az otthonunkban, de a virágokról akkor se mondjunk le!





Nagyon sok árnyékkedvelő fajta létezik, sőt, legrosszabb esetben még mesterséges fény mellett is elélnek – néhány takarékos izzóra van szükségük, amit igaz, hogy napközben égetnünk kell, de ezt az “áldozatot” sokszorosan meghálálják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top