nlc.hu
Otthon
Öntözés

Öntözés

"Az öntözés alkalmazása az utóbbi idõszakban széleskörûen terjed. Ez egyrészt a meteorológiai tényezõknek tudható be, a csapadék mennyisége a tenyészidõszakban kevés, az eloszlása egyenetlen. "




“Másrészt az öntözést tápanyagkijuttatásra felhasználva a termés mennyisége növelhető, minősége egyenletes színvonalon tartható. Harmadrészt az öntözőberendezések árának változása nem követi az általános áremelkedést, üteme jóval alacsonyabb szintű. A termelőnek figyelembe kell venni a befektetés jövedelmezőségét, mivel az olcsóbb termelőeszköz fokozottabb igénybevételével a nyereség növelhető. Az öntözés használatának egyre növekvő terjedését indokolja az egyéb termelési költségek növekedése is, hiszen szárazabb termesztési szezonban egy drága technológia vízhiány miatt nem hozza a várt gazdasági eredményt.





A fejlett ternlesztéstechnológiának ma már része kell legyen az öntözés is. Szakítani kell az öntözést termésmentő technológiai elemnek tekintő felfogással, az öntözést és tápoldatozást be kell építeni a technológiába úgy, hogy az a maximális nyereséget tegye lehetővé. A könyv célja az öntözés, a tápoldatozás és a kapcsolódó szakterületek legfrissebb hazai és nemzetközi ismereteinek bemutatása gazdálkodók, termelők részére az öntözőrendszer előnyeinek teljes kihasználására, az olcsó beruházásra és az üze-meltetés buktatóinak elkerülésére.





A könnyebb megértést a táblázatok adatai és az ezekhez fűződő minőségi kategóriák, valamint számítási példák segítik.
A mikroöntözés viszonylag fiatal és folyamatosan fejlődő terület, egységes szakkifejezéseinek meghonosodása még nem történt meg, ezért a külföldi szakirodalom könnyebb követésére helyenként az angol megnevezést is feltüntettem.” dr. Tóth Árpád

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top