Bimbóskel:
Valamennyi bimbóskel fajta télálló, sőt az első fagyok után jobb ízű, és ha a tél nem túl kemény és hóban nem túl gazdag, egész télen át frissen szedhető az ágyásokból. Tárolni hideg pincében lehet a gyökérrel együtt kiásott növényeket, úgy, hogy újra elültetjük őket. Így 4-5 hétig is eltárolható.
Burgonya:
Tárolásra megfelelő fajták 4-6 oC hőmérsékleten, 90-95% páratartalom mellett 8 hónapig is eltarthatók. Legjobb, ha a mosatlan gumókat levegős burgonyásládákba tároljuk a sötét pincében. Fontos, hogy csak átválogatott, egészséges burgonyát tegyünk el télire, mivel a hibás, sérült szemek könnyen megrothadnak. Nem célszerű a tárolást olyan térben végezni, ahol alma, vagy más almatermésű gyümölcs van, mivel ezek egyrészt felveszik a burgonya szagát, másrészt a gyümölcsök által leadott szén-dioxid elősegíti a burgonya csírázását.
Cékla:
Fagypont alatti hőmérsékletnél a cékla íze a burgonyához hasonlóan megváltozik ezért célszerű a fagyok beállta előtt biztos helyre tenni. A céklát zöldségespincében, nedves homokba állítva 3-4 hónapig lehet eltárolni.
Pincében a káposzta akkor tárolható a leghosszabb ideig, ha gyökerével együtt, fejjel lefelé felaggatják. A vöröskáposzta a körülményektől függően kb. 2 hónapig, a fehér káposzta 3 hónapig, vagy ennél tovább eltartható.
A karalábé fagyérzékeny, ezért betakarítása nem halasztható túl későre. Legjobban tárolható részben visszavágott levelekkel, nedves homokban. A pincei tárolás szokásos feltételei között eltarthatósága 6-8 hét.
Homokban, pincében 4-6 hónapig is el lehet tárolni. Ha a gyökereket kétharmad magasságig egyesével cserépbe ültetik, friss zöldje télen is szedhető. A gyökér meleg, világos helyen – kb: 15oC hőmérsékleten – kihajt.
A póréhagyma nagyon hideg, nagyon erősen havas telek kivételével az egész téli időszakban frissen szedhető. Kemény télen célszerű gyökerével együtt fedett helyen földbe vagy homokba tenni, és időnként locsolni.
Eltarthatósága szempontjából nagyon fontos, hogy csak egészséges, ép állapotú répát tároljunk. Zöldjével, vagy zöldje nélkül, megmosva, vagy mosatlanul 4-6 hónapig is eláll a sötét pincében egy kis homokban.
Száraz, szellős helyen igen jól tárolható. A levegő páratartalma nem haladhatja meg a 75-80%-ot, mivel a hagymafejeket külső, beszáradt burkolatuk igen jól védi a sejtnedv leadásával szemben. Legjobb a hagymát betárolás előtt, napon előszárítani.
Mint minden gyökérzöldség, a zeller is jól tárolható hosszabb időn át. A pincében, vermekben tárolt, zsírpapírral bélelt ládákban tárolt zeller 3-5 hónapig is nyugodtan eltárolható.
GYÜMÖLCSÖK
A téli fajták megfelelő átválogatás után akár májusig is eltarthatók. Csak a hibátlan, nyomódástól mentes, egészséges almákat célszerű szellős rácsra tenni és közéjük egy pár, szárított bodzabogyót tenni. Darabonként csomagolva egyes fajták eltarthatósága több héttel is meghosszabbodik.
Az almával összehasonlítva a körte érésfolyamata közel kétszeres sebességgel megy végbe. Frissen tárolásra csak a késői fajták felelnek meg. Az eltarthatóság meghosszabbítható 4-6 hónapig, ha a gyümölcsöt egyesével papírba csomagolják.
Gondos tárolással a szőlő kb. 1 hónapig eltárolható. Az ép, sértetlen fürtöket egyenként, hűvös, száraz helyre kell felakasztani és időnként a romló szemeket óvatosan el kell távolítani. Egy idő után a bogyók kissé töppednek, viszont ekkor a héjuk megkeményedik és romlással szemben ellenállóbbá válik.