
![]() |
Valamennyi bimbóskel fajta télálló, sőt az első fagyok után jobb ízű, és ha a tél nem túl kemény és hóban nem túl gazdag, egész télen át frissen szedhető az ágyásokból. Tárolni hideg pincében lehet a gyökérrel együtt kiásott növényeket, úgy, hogy újra elültetjük őket. Így 4-5 hétig is eltárolható.
![]() |
Tárolásra megfelelő fajták 4-6 oC hőmérsékleten, 90-95% páratartalom mellett 8 hónapig is eltarthatók. Legjobb, ha a mosatlan gumókat levegős burgonyásládákba tároljuk a sötét pincében. Fontos, hogy csak átválogatott, egészséges burgonyát tegyünk el télire, mivel a hibás, sérült szemek könnyen megrothadnak. Nem célszerű a tárolást olyan térben végezni, ahol alma, vagy más almatermésű gyümölcs van, mivel ezek egyrészt felveszik a burgonya szagát, másrészt a gyümölcsök által leadott szén-dioxid elősegíti a burgonya csírázását.
![]() |
Cékla:
Fagypont alatti hőmérsékletnél a cékla íze a burgonyához hasonlóan megváltozik ezért célszerű a fagyok beállta előtt biztos helyre tenni. A céklát zöldségespincében, nedves homokba állítva 3-4 hónapig lehet eltárolni.
![]() |
Pincében a káposzta akkor tárolható a leghosszabb ideig, ha gyökerével együtt, fejjel lefelé felaggatják. A vöröskáposzta a körülményektől függően kb. 2 hónapig, a fehér káposzta 3 hónapig, vagy ennél tovább eltartható.
![]() |
A karalábé fagyérzékeny, ezért betakarítása nem halasztható túl későre. Legjobban tárolható részben visszavágott levelekkel, nedves homokban. A pincei tárolás szokásos feltételei között eltarthatósága 6-8 hét.
![]() |
Homokban, pincében 4-6 hónapig is el lehet tárolni. Ha a gyökereket kétharmad magasságig egyesével cserépbe ültetik, friss zöldje télen is szedhető. A gyökér meleg, világos helyen – kb: 15oC hőmérsékleten – kihajt.
![]() |
A póréhagyma nagyon hideg, nagyon erősen havas telek kivételével az egész téli időszakban frissen szedhető. Kemény télen célszerű gyökerével együtt fedett helyen földbe vagy homokba tenni, és időnként locsolni.
![]() |
Eltarthatósága szempontjából nagyon fontos, hogy csak egészséges, ép állapotú répát tároljunk. Zöldjével, vagy zöldje nélkül, megmosva, vagy mosatlanul 4-6 hónapig is eláll a sötét pincében egy kis homokban.
![]() |
Száraz, szellős helyen igen jól tárolható. A levegő páratartalma nem haladhatja meg a 75-80%-ot, mivel a hagymafejeket külső, beszáradt burkolatuk igen jól védi a sejtnedv leadásával szemben. Legjobb a hagymát betárolás előtt, napon előszárítani.
![]() |
Mint minden gyökérzöldség, a zeller is jól tárolható hosszabb időn át. A pincében, vermekben tárolt, zsírpapírral bélelt ládákban tárolt zeller 3-5 hónapig is nyugodtan eltárolható.
GYÜMÖLCSÖK
![]() |
A téli fajták megfelelő átválogatás után akár májusig is eltarthatók. Csak a hibátlan, nyomódástól mentes, egészséges almákat célszerű szellős rácsra tenni és közéjük egy pár, szárított bodzabogyót tenni. Darabonként csomagolva egyes fajták eltarthatósága több héttel is meghosszabbodik.
![]() |
Az almával összehasonlítva a körte érésfolyamata közel kétszeres sebességgel megy végbe. Frissen tárolásra csak a késői fajták felelnek meg. Az eltarthatóság meghosszabbítható 4-6 hónapig, ha a gyümölcsöt egyesével papírba csomagolják.
![]() |
Gondos tárolással a szőlő kb. 1 hónapig eltárolható. Az ép, sértetlen fürtöket egyenként, hűvös, száraz helyre kell felakasztani és időnként a romló szemeket óvatosan el kell távolítani. Egy idő után a bogyók kissé töppednek, viszont ekkor a héjuk megkeményedik és romlással szemben ellenállóbbá válik.