Otthon

Mozaik

Mi a mozaik? Apró színes kerámiából, kõbõl, tükördarabkákból összerakosgatott, mintává - olykor alakzattá - összeálló felület. Már az antik világban is csodálatos mozaikképeket készítettek.







Gyönyörű palotákat, fürdőket díszítettek hosszú ideig tartó, aprólékos munkával, varázslatos szín-, méret- és formavariációkkal.

Érdemes belevágnod ebbe az időigényes és pepecselős munkába, hiszen a végeredmény rendkívül mutatós és egyedi.
Ezzel a technikával felöltöztetheted a régi virágcserepeidet.





Ha jut időd, és a pénztárcád is engedi, akkor kifejezetten szépen mutat egy mini mikulásvirág, a narancssárga, okkersárga, piros mozaiklapokból feldíszített cserépben.
Ha szívesebben ajándékoznál különleges, antik hatásúvá mécsestartót, díszítsd fel megunt, elszíneződött gyertyás poharaidat.
A családi fotók is barátságosabbak mozaikkal kirakott képkeretben.


Amire szükséged van:

• harapófogó vagy kalapács a tördeléshez
• régi csempe, tükör, üveg – érdemes színes alapanyagokkal dolgoznod, hiszen így még dekoratívabb felületet kapsz (ha nincs a háznál, úgy készen megvásárolhatod a mozaiklapocskákat a kreatív hobby boltban, különféle színekben, 2×2 centiméteres méretben, kisebb és nagyobb kiszerelésben)
• hobby ragasztó – a kreatív hobby boltban segítenek a kiválasztásában, vagy katalógusból is megrendelheted (nagyobb felület díszítésénél ajánlatos csemperagasztót használnod)
• fugázó anyag (szintén a kreatív hobby boltban beszerezheted
• puha rongy a felület tisztításához





A mozaikkockákat egészben vagy darabokra tördelve is felhasználhatjuk.
Tördelésnél a csempét, üveget, vagy amiből a mozaik készül érdemes egy ruhadarabba tenni, majd ezután kalapáccsal pár erőteljes ütéssel összetörni.





Első lépésként tervezd meg a mintát. Ha abszolút kezdő vagy, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha a különböző színű darabokat tetszés szerint ragasztod fel, ügyelve arra, hogy két azonos színű ne kerüljön egymás mellé.

Ezután egyenként ragaszd fel a darabokat, figyelve arra, hogy kis rést hagyj közöttük.






A ragasztó teljes száradása után – két óra elteltével – meghagyhatod a réseket a kockák között vagy fugázóval kifugázhatod azokat. Ha igazán szép végeredményt szeretnél, érdemes a fugázó színének harmonizálnia a mozaikok színével. A fugaport összekevered vízzel, és olyan színű hobby festékkel, amilyenre megálmodtad a rések kitöltését.
Munkád végeztével – mielőtt még megszáradna a fuga – töröld át vizes ronggyal letisztítva a felületet.


Egy 19×19 centiméteres képkerethez szükséges alapanyagok:





• három csomag mozaiklap – világoskék, türkiz és sötétkék színben: egy csomagban 49 db, 2×2 centiméteres mozaikkocka van, 198 Ft/csomag
• hobby ragasztó: 30 ml, 189 Ft
• fuga: 25 dkg-os kiszerelésben, 189 Ft
• képkeret: 2,5 centiméter keretvastagságú, 280 Ft
• mini hobby festékkészlet, ha színes fugát szeretnél: 6×10 ml, különböző színekben, 498 Ft

Kreatív Hobby bolt: 1091 Budapest, Üllői u. 15.
Telefon: 06-1-218-0818, 06-1-455-0888
Csomagküldés: Telefon: 06-1-451-0547, 06-1-451-0550

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top