Otthon

Vidám vázák a kerti asztalra

A nyári hõségben gyorsan fogynak az üdítõitalok, ezért mindig akad a közelünkben egy-két kiürült mûanyag palack. Mielõtt kihajítanánk õket, szerezzünk magunknak egy szórakoztató délutánt: alkossunk belõlük jópofa vázákat!





Ráadásul – a gipsz súlya miatt – arra is jók a vázafigurák, hogy a nyári szellő ne vigye el a kerti asztal terítőjét. E “vidám fickók” elkészítése rendkívül egyszerű és gyors, bár a gipsz száradására két napot rá kell hagyni.

Így készülnek a vázák:

Anyagok, kellékek:

· modellgipsz
· Üdítőitalos palack (félliteres)
· 18 cm hosszú, 2 cm átmérőjé kémcső
· akrilfesték
· ecset
· lakkfilc
· sniccer





1. A palackot fektessük le, a tetejétől 3,5 cm-t mérve filctollal jelöljük be, majd vágjuk le sniccerrel a nyakát. Ha ennél feljebb vágjuk, ott olyan kemény a műanyag, hogy nehezen vágható, ha lejjebb, túl széles lesz az üveg szája.





2. Egy keverőedénybe engedjünk kb. fél liter vizet, és folyamatos keverés mellett tegyünk hozzá annyi modellgipszet, hogy tejfölsűrűségű, képlékeny masszát kapjunk. A gipsz sűrűsége a minőségétől is függ. Mielőtt teljesen besűrűsödne, öntsük a folyékony gipszet a műanyag palacknak majdnem a pereméig.





3. Várjunk kb. egy percet, amíg kissé megszikkad a gipsz. Helyezzük bele a kémcsövet úgy, hogy a pereme éppen elérje a gipszet, majd várjunk addig, amíg érezzük, hogy a massza megtartja a csövet. Hagyjuk pihenni egy-két órát, majd tegyük napos, meleg helyre. A teljes száradáshoz kb. két napra van szükség.





4. Miután kiszáradt a gipsz, a palack tetején sniccerrel vágjuk be a műanyagot egy darabon, majd óvatosan “hámozzuk” le a vázáról a borítást.





5. A gipszet hagyjuk néhány órát száradni, majd fessük be akrilfestékkel.
Kenjük be a kémcső száját is, hogy csinosabb legyen a vázánk.





6. A festék száradása után ceruzával halványan vázoljuk fel, majd
lakkfilccel rajzoljuk át az arcot és a díszítést.

Fontos: A gipszet még folyékony állapotában se öntsük a mosdóba, mosogatóba, mert megköt, és a lefolyó eldugul. Várjuk meg, amíg megszárad, ezután a tálból kiütögethetjük és kidobhatjuk a felesleget.





Alapanyagok:
akrilfestékek, 240-340 Ft/db (Pannoncolor)
kémcső, 83 Ft (gyógyászati szaküzletek)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top