nlc.hu
Otthon
A láda alakoskodása

A láda alakoskodása

A láda komoly eséllyel indulhatna az „elsõ bútor” helyezésért az enteriõr-történet versenyén, hiszen amikor még szegény társát, az asztalt „bontották” az evés végeztével, õ már századok óta ott domborított a szobákban.





Ez egyébként nem igaz így, hisz az ókorban háromlábú alacsony kis asztalokról lehetett gasztronómiai örömökbe bocsátkozni – és ezzel az észrevétellel tovább lehet folytatni az elsőségért folyó „homéroszi” versengést.

 


A láda
Annyi mindenesetre igaz, hogy az egyiptomi ábrázolásokon – festett, berakott és házikó formában – éppúgy találkozhatunk vele, mint a túlhalmozott pompával kialakított római lakóházakban, vagy akár a jurták bejáratával szembeni falrészen.







A kora középkori európai bútorművesség fontos szereplői a ládák. A láda funkciója elsősorban a tárolás. A francia coffre de mariage, de a magyar kelengyeláda szó is őrzi nevében rendeltetését: házassága alkalmából kapta az ifjú feleség, és ruhaneműit tárolta benne. Ülőbútort éppúgy tartalmazhatott, mint ágyat vagy asztalt – ha a szükség úgy kívánta. A két oldalán elhelyezkedő fülek pedig könnyen menekíthetővé tették – s ez a tulajdonsága, mondhatni extrája, a háborús időszakokban nem volt mellékesnek mondható.

 







A láda ma
A legősibb bútorunk ma újra reneszánszát éli. Keresettek a fonott alapanyagból készült “mindent elnyelő” ládák, akár gömbölyű alappal is. A fából készült rusztikus modellek újra a hálószobák kedvenc darabjai lettek. Gyerekszobába pedig a (színes, műanyag) ládánál praktikusabb tárolót az elmúlt évszázadokban sem találtak ki.
 




A kredenc
A kora középkori szekrények egyházi eredetűek, s lényegében a láda felállításából, egymásra tételéből jöttek létre. Formatervezésük – a világi használtba kerülve – egyre változatosabbá lesz, hol elöl nyíló négyajtós szekrénnyé (német területen) válik, hol rövid, hol magas lábat is kap (franciák), s ezzel új bútorrá alakul. Ez utóbbi bútortípus az edénytároló szekrény, a dressoir. Némileg ismerősebbnek tűnhet a reneszánsz idején feltünő robosztus credenzone, az ebédlőszekrény, vagy a kar és háttámlával ellátott, tárolásra és ülésre egyaránt alkalmas ládapad.






 


A kabinetszekrény
A konyha után és mellett ambiciózus bútorunk még „magasabbra” tör. A holmi ruhák és edények tárolása nem elég neki, most már államtitkokra is vágyik. Az asztalon vagy állványon nyugvó, lehajtható lappal vagy két ajtóval nyíló láda, a homlokoldalán kacérkodó kis fiókokjaival, és titokzatoskodó rekeszeivel a kor igazi sztárjává válik. Meghajolva e törekvés előtt a 17. századtól Antwerpen a kabinetszekrények készítésének központja lesz: ébenfával borítja be őket, és csodás képeket pingál rájuk. A 17-18. század kabinetszekrényei olyan lélegzetelállítóak, hogy a sekrestyésszekrények is zavarba jöhettek tőlük.


 










A szuszék

A tároló ládának más – köznépi – útjai is voltak. A szuszék (ácsolt láda) alakja szarkofágra emlékeztet. Oldalai és teteje nem egy darabból, hanem több zsindelyszerűen egymásra fektetett deszkából volt összeróva. Mivel ez a szerkezet nem volt alkalmas a differenciálódásra, a díszítetlen láda lassan kiszorult a szobabútorok családjából és visszakerült a konyhába, a kamrába, a padlásra vagy az eresz alá, s gabonát, lisztet raktároztak benne. A tisztaszobába tulipán nélkül, amúgy sem juthatott volna be.

 


 










A 16. század közepén oszmán-török közvetítéssel érkezett hazánkba a tulipán. A magyar népművészetben már az 1700-as években megjelent, különösen a faragások kedvelt díszítő elemeként. Mégis, elsősorban a tulipános láda fő motívumaként került be a nemzeti közkincsbe. Festett bútoraink mellett sok más szerelmi ajándéktárgyon is megjelent. Népművészetünk felfedezésének időszakára olyan mértékben elterjedt, hogy sokáig azt hitték jellegzetesen ősi motívum.  
 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top