nlc.hu
Otthon
Színek, minták a nagyvilágból

Színek, minták a nagyvilágból

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás –, és ha kitekintünk a nagyvilágba, látjuk, hogy ez igaz a díszítõmûvészetre is. Szabadjára engedtük a fantáziánkat, megpörgettük a földgömböt.

Ahol pedig nem tartják a tavaszi ünnepet, elképzeltük, vajon milyen lenne a tojásfestés. A magyar szokásokat alapul véve „hímes tojásokat” készítettünk más nemzetek jellegzetes motívumait, technikáit felhasználva. A magyar szemmel hagyományőrzőnek cseppet sem nevezhető alkotások formabontó asztaldíszekként, ünnepi dekorációként hozhatnak izgalmas színfoltot a megszokott piros tojások közé.






Tojáspatkolás patkó nélkül

Itthon is találunk olyan nagy hagyományokkal bíró technikát, amelyet érdemes megidézni. Ez nem más, mint a tojáspatkolás, amelyhez hosszú évekig tartó gyakorlás, elszántság szükséges. Még ha vágyakoztunk is rá, hogy megtanuljuk e míves mesterséget, annyi időnk soha sem lesz, hogy a patkolás fortélyait elsajátítsuk. Csak a látványt próbáltuk meg utánozni az apró szögekkel teletűzdelt, szép, pasztellszínűre festett hungarocelltojásokon.


Alapanyagok, kellékek:
•  hungarocelltojások
•  ezüstszínű cipészszeg
•  sárgaréz színű kárpitosszeg és apró fejű, 10 mm hosszú szeg
•  ezüstszínű ékszerdrót
•  pasztellszínű akrilfesték (sárga, barackszín)
•  ecset, olló vagy csípőfogó, ceruza








Kattints a képre!
Az elkészítés menete:


Fessük le a hungarocelltojásokat a kiválasztott alapszínekre. Ha nem pasztellszínű akrillal dolgozunk, finomítsuk az árnyalatokat fehér festék hozzáadásával. Papíron tervezzük meg a motívumokat, majd ceruzapöttyökkel jelöljük be a szegek helyét.

Óvatosan nyomjuk a tojásba a szögeket (1. kép). Vegyük figyelembe, hogy azoknál a mintáknál, ahol sűrűn egymás mellett helyezkednek el a szegek, csak a rövid cipészszeget tudjuk használni, mivel szárnak is kell hely. A vékony szárakat erős csípőfogóval akár le is rövidíthetjük.






Kattints a képre!

Miután a motívumot kialakítottuk, a tojás alján elhelyezkedő egyik szöghöz rögzítsük az ékszerdrótot úgy, hogy megtekerjük a fej alatt, majd viszszanyomjuk a szöget a hungarocellbe. Ezután az egyiktől a másikig haladva hálózzuk be a felületet (2. kép).



Alapanyagok, kellékek:
•  hungarocelltojás, 50 Ft-tól (Hobby és Művészellátó, Stádium Art, Kézműves Kuckó, Alkotó Kuckó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top