Otthon

Illetékek lakásvásárláskor – számoltál vele?

Végre elérkezett a nagy pillanat, amikor megveszed első saját lakásodat, vagy a kisebbet nagyobbra, jobbra tudod cserélni. A kérdés, hogy ilyenkor minden költséget számba veszel, köztük a fizetendő illetéket is?

Fontos ugyanis, hogy ha ingatlant vásárolunk, ingatlanszerzési illetéket kell fizetnünk. Ez az illeték nem más, mint a visszterhes vagyonátruházási illeték. Az illeték általános mértéke az 1990. évi XCIII. illetéktörvény 19. §-ának (1) bekezdése alapján az ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 10 százalék. Ez viszont csak a fő szabály, amelyet a kivételek alakítanak.

Lássunk ezek közül néhányat!

A törvény 20. §-a kimondja: ha az ingatlant az átruházását megelőzően már fennálló és az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezettel, használattal terhelten veszed meg, vagy az adásvétellel egyidejűleg az eladó saját haszonélvezetét vagy a használat jogát fenntartja, ez esetben neked mint vevőnek a haszonélvezettel, használati joggal csökkentett forgalmi érték után kell megfizetned a visszterhes vagyonátruházási illetéket.

Ilyenkor azonban a haszonélvezeti, használati jogot megszerzőnek is kell illetéket fizetnie, amelyet a törvényben meghatározott módon kell kiszámítani.

Lakásvásárlás utáni illeték

A lakások tekintetében kedvezőbb az illeték mértéke. Lakástulajdon szerzése esetén (a 21. §. szerint) az illetéked alapja a lakástulajdon forgalmi értéke, mértéke 4 millió forintig 2 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6%.

Ha te mint magánszemély már rendelkezel lakással, és ehelyett vagy emellé veszel egy másik lakást, és előző lakásodat a friss vásárlás előtt vagy után egy éven belül eladod, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon terhekkel nem csökkentett forgalmi értékének a különbözete.

Figyelem! Fontos, hogy az ingatlan lakásként legyen nyilvántartva a földhivatalban is. Vagyis hiába találsz egy gyönyörű kis házat, amelyet te állandó lakáscélra tudsz és fogsz használni, ha az nyaralóként van bejegyezve. Ilyen esetben számításba kell venned, hogy a fizetendő illeték magasabb lesz, vagyis az általános 10 százalék.

 

Mentességek – azaz mikor nem kell illetéket fizetned

A mentességekről a törvény 26. §-a rendelkezik, így nem kell illetéket fizetni, ha olyan telket vásárolsz, amely lakóház építésére alkalmas, és arra a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat építesz, és a lakás hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10 százalékát.

 

Ezen építkezési szándékodról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhatsz az illetékhivatal felé. Ekkor az illetékfizetési kötelezettségedet a hivatal felfüggeszti, tehát nem törli el végleg, azt továbbra is nyilvántartja. Ha az építkezés lezárult, és megkaptad a használatbavételi engedélyt, akkor azt jelezned kell az illetékhivatal felé. Ekkor törlik a fizetési kötelezettséged.

Vigyázz, ha mégsem sikerül befejezni az építkezést 4 éven belül, vagy közben el akarod adni a telket, az illetéket be kell fizetned!

Fiatalok első lakástulajdonának illetékkedvezménye

Ha az illetékkötelezettség keletkezésekor még nem töltötted be a 35. életéved, és az első lakásod vagy lakással kapcsolatos tulajdoni hányadot szerzed meg, kedvezményben részesülsz. Persze ez csak akkor igaz, ha a megszerzett lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 8 millió forintot. Vagyis ha a szerencsésebbek közé tartozol, akik nem egy olcsó, pici lakással indítják el önálló életüket, akkor téged nem fog az állam külön támogatni. Tehát ha minden feltétel adott, akkor kedvezményként az egyébként fizetendő illeték 50 százalékáig terjedő, de legfeljebb 40 000 forint illet meg, illetve ha a lakás egy része lesz a tied, akkor a tulajdoni hányaddal arányos kedvezményt kapsz, ennyivel kevesebbet kell befizetned.

További hasznos tippek, ha lakást vásárolsz: Hogyan vásároljunk ingatlant? Mindent az adásvételről »

Extra tipp: Itt tudod letölteni az APEH-hez benyújtandó adatlapokat fizetés könnyítésére/mérséklésére »

Szakmai partnerünk:
Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda »


Illeték.lap.hu »
Ingatlan.lap.hu »
Ingatlanjog.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top