Otthon

Karácsonyi dekorációk szobáról szobára

Még most sem késő karácsonyi hangulatot varázsolni otthonodba – íme 7 szupergyorsan és könnyen elkészíthető dekoráció.
Nappali

Ha az ünnepek alatt családtagokat, barátokat hívsz, netán karácsonyi partit tartasz, fektess nagyobb hangsúlyt a nappali ünnepi öltözékére, hiszen a vendégfogadások legfőbb színtere lesz. Nem kell semmi fényűző vagy cifra díszítésre gondolnod, néhány egyszerű ötlet elég hozzá, hogy kellően ünnepi hangulatot varázsolj a nappaliba.

Színes gömbökkel töltve
Nagy hasznát veheted most a megunt karácsonyfadíszeknek. Ne válj meg a selejtesnek tűnő daraboktól, használd fel inkább őket a nappali kidekorálásához. Keress egy széles szájú, nagyobb átmérőjű üvegvázát, és színültig rakd tele a színes gömbökkel. Bármilyen színt felhasználhatsz, minél tarkább, annál élvezetesebb színfoltja lesz a szobának. Az apró gömböket óvatosan helyezd a vázába, nehogy eltörjenek az egymás hegyén-hátán fekvő díszek.
Tipp: A nagy halom gömbdísz ideális dísze lehet a kávézóasztalnak.

 

Illatos tálka
Készíts egy jókora adag karácsonyi potpourrit, majd helyezd a lehető legnagyobb tálkába, így erős hatású és gazdagon illatozó asztaldíszt kapsz. Az összetevőket (szegfűszeges narancs, fahéjrúd, csillagánizs stb.) külsejük és aromájuk szerint válogasd össze. Késsel vagy narancshámozóval vágj vékony csíkokat a friss narancs héjába, így még intenzívebb illatot áraszt.

 

Karácsonyi képeslapok
Amikor sorjában kezdenek érkezni a karácsonyi lapok, és már nem tudod, hol találj helyet számukra, akkor jó megoldás lehet, ha karácsonyi díszként bánsz velük. Szerény, de annál hatásosabb módja a karácsonyi lapok elrendezésének, ha csoportosan állítod ki őket, hiszen együtt sokkal jobban mutatnak, mint külön-külön szétszórva a szobában. Pakolj le egy polcot, rámolj le a komód tetejéről, vagy helyezd őket a kandalló párkányára. Egy-két tömzsibb gyertya társaságában szerény, de igen bájos eredményt kapsz.

 

Tipp: Egy aranyzsinórra erősített fenyőtobozokból álló girland varázslatos dekorációt alkothat a kandallópárkány vagy a komód elejére függesztve, de akár az ablak dísze is lehet.

 

Konyha


A karácsonyi díszítés során gyakran háttérbe szorul a konyha, pedig ez a helyiség mágnesként vonzza a vendégeket, ráadásul sokkal kellemesebb egy szépen kidekorált konyhában készíteni a karácsonyi menüt. Egyszerű és szerény dekorációra törekedj.


Csillagos fények
A konyhai dekorációkhoz először is a saját konyhádban nézz körül, ugyanis számos kelléket, alapanyagot találhatsz, amelyet kreatívan felhasználhatsz ötletes kiegészítőként. Az étkezőasztalra remek dísz lehet a gyertya vagy a mécsestartónak is kiváló csillag alakú fém sütőforma. Helyezd el a csillagokat egy piros tányéron, és szórj köréjük dekorcukrot.

Karácsonyi futó
Ez a polcról lelógó, csillagokkal mintázott futó bájos dísze lehet a konyhának karácsony előtt. Nagyon könnyen elkészíthető, csupán vastag filcanyagra, egy egyszerű, csillag formájú sablonra és egy ollóra vagy sniccerre lesz szükséged. A filc nagy előnye, hogy nemcsak olcsó, de rengeteg pompás színárnyalatban is kapható, könnyű vele dolgozni, ráadásul a beszegéssel sem kell bajlódni. Kartonból készítsd el a csillagsablont, helyezd az anyagra, rajzold körbe, majd vágd ki a mintákat. A kivágott csillagokat ne dobd ki, hiszen egyéb díszítésnél még jól jöhetnek. Az elkészült futót rajzszögekkel rögzítsd a polchoz.

 

Hálószoba

Aranyosan elegáns
Mintás vagy matt, régi vagy új? Teljesen mindegy. Az aranyszínben pompázó gömbdíszeket egy helyes tálkába halmozva bátran használhatod asztali díszként is. Minél több gömböt púpozol egymásra, annál gazdagabb és ragyogóbb összhatást érsz el. A régebbieknek egy kis frissítéssel új külsőt adhatsz, így még élénkebb lesz a megjelenésük.

Tipp:
Glitteres tollal térhatású mintákat írhatsz a díszekre, de a megunt gömböket hologramos fóliákból kivágott mintákkal is feldobhatod. Igen gyors megoldás – és ráadásul nagyon látványos – a készen kapható, aranyszínű matricaalapról kivágott formákkal való díszítés is.

Gyertyák vázában
A meghitt gyertyafény az adventi készülődés, a karácsony elengedhetetlen kelléke. Nem kell semmi ördöngösséget kitalálni, hiszen ebben az időszakban még az egyszerű üvegedénykébe helyezett teamécsesek is ünnepi, meleg hangulatot varázsolnak. Helyezz el különböző méretű, akár szögletes, akár henger alakú üvegvázákat szorosan egymás mellé egy asztalkára, és állíts beléjük vastagabb átmérőjű hengergyertyákat. Almákkal, tobozokkal körülvéve hangulatos, üde kompozíciót kapsz, és nemcsak az asztalon vagy az ablakpárkányon, hanem még a hálószobában álldogáló komódon is megállja a helyét.

 

 

Szereted a kreatív hobbikat? Rendelj könyvet a Polc.hu-n! »

Advent.lap.hu »

Karácsony.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top