Otthon

Vigyázzunk a fűtéssel – melegben is legyünk biztonságban

Nem telik el év, hogy ne hallanánk szén-monoxid-mérgezés okozta tragédiákról. Rossz kémény és elhanyagolt gázkészülék is követelhet áldozatokat. A rendszeres ellenőriztetés mellett fontos, hogy ismerjük fűtőberendezéseink működését.

Magunk is ellenőrizhetjük a szellőzést

Kémény: Gyújtsunk meg egy darab papírt. Ha a huzat azonnal elviszi, akkor jó a szellőzés.

Cirkogejzír: Meggyújtunk egy szál gyufát vagy valamilyen könnyű papírdarabot (pl. papír zsebkendő egy rétegét), és a levegőnyíláshoz tartjuk. Megfelelő szellőzés esetén a gyufa lángja a készülék belseje felé hajlik, illetve a papírt be is szívja. Ha a gyufaláng kifelé fordul, a huzat nem megfelelő, a készülék veszélyes. Hívjunk szakembert!

Fontos: A kéményseprőknek kötelező az évenkénti ellenőrzés. Ha nem jelentkezik a fűtési szezon kezdetén, szóljunk a szolgáltatónak!

 

 

Hogyan védjük ki a veszélyeket?

Gázkészülékek Veszélyei Tanácsok
Nyitott égésterű, amely az égéshez szükséges levegőt abból a helyiségből veszi, ahol van (konyhai gáztűzhelyek, a mosogató fölé szerelhető, illetve a tároló rendszerű vízmelegítők). Ha nem jó a huzata a kéménynek, az égéstermék visszaáramlik, és egy idő után szén-monoxiddal lesz tele a lakás. Veszélyes még, ha a lakást túlzottan leszigeteltük: ilyenkor nincs kívülről levegőpótlás, így a készülék a lakás levegőjének oxigénjét fogja használni. A nyomáskülönbség miatt az égéstermék visszaáramolhat. Ajánlott a gyakori szellőztetés és a kémény rendszeres tisztása, ellenőriztetése. Ha a lakást a korábbinál erősebben leszigeteltük, esetleg nyílászárókat is cseréltünk, építtessünk levegőbevezetőket a falba.
Kéménybe kötött, benti (szobai konvektorok, fali cirkogejzírek, padlón álló kazánok). Ugyanazok, mint az előzőé: a kémény állapota és a kívülről érkező levegő-utánpótlás biztosítása sorsdöntő. Ajánlott a gyakori szellőztetés és a kémény tisztán tartása, ellenőriztetése, minimum évenként egyszer. Ha a lakást a korábbinál erősebben leszigeteltük, esetleg nyílászárókat is cseréltünk, építtessünk levegőbevezetőket a falba.
Zárt égésterű, a fűtött helyiségen kívül. A szabadban felszerelt konvektorok, ventilátoros, illetve kondenzációs üzemű kazánok. Gyakorlatilag nincs különösebb veszélye. Ha a készülék az ablak alatt vagy a közelében áll, és szellőztetünk, ritka esetben a szél visszafújhatja a lakásba az égésterméket. Szellőztetésnél kapcsoljuk le a készüléket, hogy csak az őrzőláng égjen, mert a nyitott ablakon visszakerülhet a lakásba az égéstermék.
Vegyes, vagyis többféle készülék van a lakásban. Például kandalló és cirkó is. Ha a kémény jól szellőzik és jó a szigetelés, nagy huzat alakulhat ki, esetenként akkora, hogy a cirkó égéstermékét is beszívja – de a lakáson keresztül. A cirkó égéstermékét ugyanúgy „elszívhatja” egy konyhai szagelszívó berendezés is, amelynek a ventilátora erős. A cirkót mindig érdemes letekerni, amíg olyan más készüléket használunk, amelynek nagyobb lehet a szívóhatása. Villanyszerelő könnyen meg tudja oldani, hogy más készülék használatakor a cirkó ne kapjon áramot.

 

A szén-monoxid csendes gyilkos

A szén-monoxid pár percen belül halált okozhat. Nehéz észrevenni, mert színtelen, szagtalan, ezért csak a rosszullét figyelmeztet a veszélyre. Az oxigénnél jóval erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, így nem jut elég oxigén az agyba és a szervekhez. Kezdeti tünetek: kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása.
Súlyosabb mérgezésnél: izomgörcsök, hányás, bénulás, eszméletvesztés és fulladás.

Fontos! Nem szabad elbagatellizálni a kezdeti tüneteket (amelyek más betegséggel, pl. influenzával is összetéveszthetők), mert később nincs lehetőség segítséget kérni sem.

Mérgezés gyanúja esetén: Azonnal friss levegő kell. Nyissunk ki minden ajtót, ablakot! Kapcsoljunk ki minden fűtőberendezést, tűzhelyet, amelyet lehet, és hagyjuk el a lakást. A kandallóban égő tüzet ne próbáljuk eloltani, gyorsan menjünk a szabadba, majd hívjuk fel a tűzoltókat, és mondjuk el a tüneteket.


A szén-monoxid-riasztó

Legegyszerűbb védekezés, ha szén-monoxid-riasztót szerelünk fel. Ez éles hanggal figyelmeztet a veszélyre. A szakáruházakban sokféle típus közül választhatunk. A nagyon olcsót nem ajánlják a szakemberek.

Típus Ár (Ft) Garancia
Olcsó távol-keleti. Nincs rajta a gyártó cég neve, és más azonosító sem. 8–14 ezer kevesebb mint 1 év
Megbízható hazai, nyugat-európai vagy amerikai, kanadai termék: szabvány szerint minősítik, és ezt feltüntetik rajta. 18–35 ezer 1–5 év
Műszergyártók egyedi, háztartásokra kialakított termékei. 40 ezer– min. 1–5 év

E riasztók 2-5 évig működnek megbízhatóan. Érdemes minden olyan helyiségbe tenni, ahol fűtőkészülék van, különösen ajánlott a hálószobába, hogy alvás közben is időben észleljük a veszélyt. Ne tegyük huzatos vagy párás, nedves helyre, illetve nyitott ablak, ajtó mellé és sütő, tűzhely közelébe!

Otthon.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top