Otthon

6 könnyen kezelhető futónövény

Három családból egynél biztosan akad belőlük. Hogy miért? Mert a futónövényeknek nincsenek speciális igényeik, gyorsan fejlődnek és könnyű őket szaporítani. Futtathatók oszlopra, falra vagy polcra, jótékonyan elrejtik a falakat, vagy lelógathatók a csillárról. Összegyűjtöttük a leghálásabb fajtákat.

1. Gyökértelen Tillandsia

Nagyszerű választás a lakás bármely pontjára. Két dologra kell csak figyelnünk: kapjon szórt fényt, és hetente egyszer permetezzük a leveleit. Egy sötét színű kaspó jól kiemeli ágas-bogas szerkezetét. Mivel gyökértelen, nincs szüksége földre. Kötözzük meg huzallal vagy fonállal a növényt, majd helyezzünk a kaspóba kavicsréteget, és a fonál végét dugjuk bele. (4990 Ft, Starfleur)

2. Zöldborsólevelű Szenéció

Hossza elérheti az egy métert is, ehhez viszont világos, napos hely szükséges, és minimum 5 ºC. Apró fehér virágai tavasztól őszig nyílnak. Tegyük feltűnő helyre, hogy jól érvényesüljenek különleges pozsgás levelei. Mérsékelten locsoljuk, mert a túlöntözésre érzékeny! Mivel a hajtások igen vékonyak, átültetésénél ügyelni kell, nehogy letörjenek a növényről. (1295 Ft, Oázis Pasarét)

3. Szájvirág

Gyors növekedésű, kemény lombú, fényes, sötétzöld levelekkel. Ha szeretnénk valamit eltakarni vele, ezt válasszuk. Hajtásai akár 1,2 méterre is megnőnek. Skarlátvörös virágai az év bármely szakaszában megjelenhetnek. Egy nagyobb növényen akár száz is egyszerre! Ehhez meleg, félárnyékos helyre van szüksége, és virágzás idején érdemes kéthetente tápoldatozni. Minden tavasszal ültessük át. Mivel kedveli a páradús környezetet, ezért gyakran permetezzük vízzel a leveleit. (1195 Ft, Oázis Pasarét)

4. Csavart Filodendron

Fényes, hajlott levelei megkapó látványt nyújtanak, mérete elérheti a másfél métert is. Szereti a meleget és a félárnyékot. Locsolásban a „gyakran, keveset” elvét kövessük. Mérgeszöld leveleit néha permetezzük meg lágy vízzel, hogy páradús környezetet biztosítsunk neki. (2995 Ft, Oázis Pasarét)

5. Csüngő kaktusz

Igazi különlegesség ez a szögletes szárú, harang alakú, hófehér virágú kaktusz. Körülbelül 60 centi hosszúra nő meg, de mivel igen dús, ágas-bogas, ezért feltűnő növény lesz belőle. Válasszunk neki világos, napos helyet, és ritkán öntözzük. Minimum 10 ºC-ra van szüksége. (1050 Ft, New Garden)

6. Közönséges Borostyán

Laikusként nincs nagy különbség a szabadban is tartható és a csak lakásban nevelhető fajták között, ezért mindig tájékozódjunk az eladótól. Apró kapaszkodógyökere van, így könnyen felkúszik a mennyezeten, falon is. A sötétzöld levelű változatok az árnyékosabb és hűvösebb, míg a színesek a világosabb és melegebb helyeket szeretik. Nyáron gyakori és bőséges öntözést kíván. Minden év tavaszán ültessük nagyobb cserépbe, és a kopasz hajtásokat vágjuk vissza. (2995 Ft, Starfleur)

 

Cikkünk az Otthon magazin 2009. februári számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:

• Mekkora a térigényed? Soma gondolatai
• 5 igéző Valentin-napi dekoráció – Igazából szerelem
• Melyik szín a párod?
• Páros tárgyak
• Hol van a szerelemsarok?
• A Szombat esti láz sztárjának otthona
• Hatásos belépő

Tipp: még több lakberendezési tippet, ötletet találsz a megújult Otthon magazin honlapján: www.otthon.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top