A módszer egyszerű: tegyük az anyagokat egy nagy lábos vízbe, forraljuk fel, majd főzzük meg benne a tojásokat, és hagyjuk a lében, amíg kihűl. Általában minél több természetes színezéket használunk, s minél hosszabb ideig áztatjuk a lében a tojásokat (akár egy éjszakán át), annál sötétebb színt érünk el. Az így festett tojások némelyikének egy kicsit megváltozhat az íze, de ha nem tartjuk kellemetlennek, nyugodtan fogyasztható.
Vöröses barna
• a vöröshagyma héja (ha többet használunk, vörösesebb, kisebb mennyiség esetén szép mályva színt érhetünk el).
Rózsaszín
• áfonyaszörp
• ecetes cékla leve
Liláskék, szürkéskék
• cseresznyefa kérge
• ibolyavirágok
Levendula
• kék szőlő leve
• vagy az előző ibolyakék vizet világosítsuk 2 teáskanál citromlé segítségével, s ezt használjuk festőfolyadéknak
Aranybarna
• sárga hagyma héja
• savanyú káposzta leve
Barna
• diófa barkája
• egy liter forró vízhez adagoljunk 5 evőkanál azonnal oldódó kávét és 1/2 teáskanál ecetet
Zöld
• zöld búza
• petrezselyem
• tegyünk 1/4 teáskanál szódabikarbónát az ibolyakék oldatba
Extra: 6 apró trükk tojásfestéshez » 4 szuper húsvéti asztaldíszítési tipp » |