Otthon

5 tipp esküvői meghívó készítéséhez

Könnyen, olcsón és nagy mennyiségben egyszerűen elkészíthető meghívókat válogattunk össze. Olyanokat, amikhez nem kell rendkívüli kézügyesség, mégis egyediek, és illenek a nagy nap hangulatához.

Extra tippünk: Esküvőre készülsz? A Nők Lapja Esküvő honlapján rengeteg hasznos tippet, ötletet találsz, szakértők, katalógusok, letölthető dokumentumok segítik a készülődést, hogy a nagy nap valóban tökéletes legyen. www.nleskuvo.hu »

Elöljáróban a buktatókról

A saját készítésű meghívó sem lesz sokkal olcsóbb, mint amennyiért erre szakosodott üzletek, vállalkozók elkészítik. Amiért mégis érdemes belefogni, a készítés öröme és az egyediség. Nincs olyan esküvői meghívó, amelyet ne lehetne elkészíteni (csupán idő és pénz kérdése), és minden hozzávalót be lehet szerezni. Nemcsak a kreatívboltokat (Kreatív Hobby, Hobbyművész, Rayher Kreatív Centrum) érdemes felkeresni alapanyagokért, hanem rövidáru- és papírboltokat is.

A meghívó kulcsfontosságú része a szöveg, amelyet házi eljárással a legegyszerűbb nyomtatni. Viszont nyomtatótól függ, hogy milyen vastag papírt tud kezelni, tehát az álommeghívó megtervezésekor igen fontos lépés kipróbálni a nyomtatást. Különleges papírok mellett már a pauszpapír is különlegesnek számít, de lehet a szöveget egyszerű nyomtatópapírra nyomtatni, majd később scrapbooking technikával dekorálni. Persze a nyomtatási részt meg is lehet rendelni, vagy akinek szép a kézírása, és elég türelmes is, meg is írhatja a meghívókat. (Beismerem, ez utóbbi ötlet igen bátor.)

Bolondos szerelem


Szükséges alapanyagok:
mintás scrapbookpapír, szalag, pauszpapír.
Szükséges eszközök: olló, vonalzó, irodai lyukasztó, nyomtató.

A legelterjedtebb scrapbookpapírok 30,5×30,5 cm-esek. Legtipikusabb felosztásuk a harmadolás, majd a 10×30,5 cm-es csíkokat szokták összehajtani üdvözlőlap formájúra. Azonban 4 darab 15×15 cm-es négyzet is kivágható a scrapbookpapírból – én ehhez egy színes, bolondos papírt választottam.

A meghívó szövegét, hogy a bolondos vonulatot folytassam, 14×14 cm-es pauszpapírra nyomtattam rózsaszínnel. Végül már csak két lépés maradt, a két papírt összeilleszteni, irodai lyukasztóval kilyukasztani, és belefűzni a szalagot. Ha elegáns „alsó” papírt és fehér, ekrü vagy bronzos szalagot használunk, akkor ugyanezzel a technikával nagyon ünnepélyes meghívó is készíthető.

5 tipp saját készítésű esküvői meghívó készítéséhez

 

Szerelmes szívek


Szükséges alapanyagok:
15×15 cm-es fehér üdvözlőkártya, antik hatású „arany”-papír, fehér-arany mintás scrapbookpapír.
Szükséges eszközök: olló, mintavágó olló, vonalzó, szívsablon, ragasztó, kétoldalú ragasztótappancs.

A 15×15-ös üdvözlőkártya készen kapható, többféle színben. Én a fehéret használtam, de bármely világos, elegáns árnyalat szóba jöhetett volna. A kétféle papíron kívül egy speciális eszközre volt szükség, a mintavágó ollóra, amely szerencsére nem eget rengető befektetés. A szívekhez kartonból kivágott szívsablont használtam, majd kisollóval pontosan körbevágtam a megrajzolt mintát, de a folyamat egyszerűsíthető szív formájú speciális mintavágóval is. Amikor minden papírt kivágtam, már csak a ragasztás maradt. A szíveket kétoldalú ragasztótappanccsal erősítettem fel, hogy kicsit térhatású legyen a meghívó.

5 tipp saját készítésű esküvői meghívó készítéséhez

 

Halványzöld és halványkék


Szükséges alapanyagok:
halványzöld üdvözlőkártya, antik hatású „arany”-papír, mintás scrapbookpapír, ekrü szalag.
Szükséges eszközök: olló, mintavágó olló, vonalzó, ragasztó.

Nem szokványos esküvői meghívó, de látványos és nagyon gyorsan elkészíthető. Nem kell mást tenni, csak egy 5,5 cm-es és egy 3 cm-es csíkot vágni különböző, de összeillő papírokból. A dolog cifrázása, hogy az egyik papírszélet mintavágó ollóval vágtam végig. Halványzöld üdvözlőkártyát választottam alapnak, egy antik hatású „arany”-papírból vágtam ki a keskenyebb, egy halványkék virágos scrapbookpapírból pedig a szélesebb csíkot. Miután felragasztottam a csíkokat, a találkozáshoz egy szélesebb (2 cm-es) szalagot kötöttem, nem masnira, csak csomóra, de hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolgom, a sarkokat ívesre vágtam. Ehhez a művelethez is sablont készítettem, de aki egyszerűbben szeretné megúszni, vehet sarokvágót, amely ráadásul mintás sarkot is képes vágni-lyukasztani.

5 tipp saját készítésű esküvői meghívó készítéséhez

 

Rózsaálom

Szükséges alapanyagok: üdvözlőkártya nyomott mintával (pöttyös), bronz és ekrü levelezőpapírok, masnirózsa.

Szükséges eszközök: olló, vonalzó, ragasztó, kétoldalú ragasztótappancs.

A nyomtatott mintás, fényes üdvözlőkártyára csíkokat ragasztottam, aszimmetrikusan. Így nemcsak mutatósabb, de egyszerűbb is elkészíteni. A szalagrózsákat készen lehet kapni (20 darab/csomag), és csak annyi velük a munka, hogy fel kell őket ragasztani. Az utóbbi művelethez kétoldalú ragasztótappancsot használtam, mert jól ragad, és igen egyszerűvé válik a rózsa felhelyezése.

5 tipp saját készítésű esküvői meghívó készítéséhez

 

Zálogba adom a szívem


Szükséges alapanyagok:
üdvözlőkártya nyomott mintával, vékony (0,5 cm-es) szalag, szív alakú fémdísz.
Szükséges eszközök: olló.

A nyomott mintás üdvözlőkártya már önmagában gyönyörű, szinte nem is kell díszíteni. Csak annyit tettem, hogy az üdvözlőkártya egyik oldalát átkötöttem, mint egy csomagot – ehhez az üdvözlőlap élénél egy kis vágást kellett ejteni, és azon átfűzni a szalagot – és a masni alá egy fém szívdíszt tettem. Tulajdonképpen így bármilyen, már nyomtatott meghívót is fel lehet díszíteni. De ezt az üdvözlőkártyát ugyanúgy fel lehetett volna díszíteni a szalagrózsákkal, kontúrmatricával vagy egy vastagabb szalaggal is, a lényeg csupán annyi: minél több látszódjon a csillogó, mintás papírból.

5 tipp saját készítésű esküvői meghívó készítéséhez

 

További 6 tipp esküvői meghívó készítéséhez


1.
Kontúrmatrica, matrica – Esküvő témában többféle matrica kapható. A matricák előnye, hogy könnyen és gyorsan hoznak látványos eredményt, olykor pedig azt sem lehet megmondani, hogy matricák kerültek a meghívóra.

2. Mintalyukasztó – Egyszerű, de látványos megoldás, ha az egyszínű papírból mintákat vágunk ki, és ezeken a mintákon átsejlik a pauszpapírra nyomtatott meghívó. De a pauszpapírt is lehet lyukasztani, és akkor az alatta lévő karton válik láthatóvá a „mintás” lyukon.

3. Sarokmintázó – Az esküvői meghívót úgy is ünnepélyessé tehetjük, ha a sarkait formára vágjuk. Az egyszerű sarokmintázók általában elegánsabbak, míg a mintásak bolondosabbak. Viszont érdemes odafigyelni, hogy a meghívó ne legyen túldíszített, túlcicomázott.

Játssz velünk, és nyerj egy mauritiusi álomutazást!
Neked is különleges volt az eljegyzésed? Tölts fel egy képet, és írd meg hozzá a saját fantasztikus történetedet! Bővebben a játékról »

4. Nyomda, sablon – Rajztehetség híján a mintát nyomdázhatjuk is, vagy scrapbooksablonnal másolhatjuk.

5. Ragasztótoll és csillámpor – Egyszerűbb papírokat tehetünk érdekesebbé és ünnepélyesebbé, ha a mintát ragasztótollal átrajzoljuk, és beszórjuk csillámporral.

6. Laminálás – Ugyancsak bohókás, illetve dizájnos esküvői meghívókhoz ötlet, hogy az egyszerű fénymásolópapírra kinyomtatott meghívók laminálás után tartósak és mutatósak.

NLCafe-tipp: Az esküvődre készülsz, és még mindig a tökéletes helyszínt vagy ruhát keresed? Egypár pénztárcakímélő tipp sem jönne rosszul? Álomesküvő rovatunkban minden gondodra megoldást találsz! Segítünk, hogy a nagy nap tökéletes legyen! nlc.hu/alomeskuvo »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top