Otthon

13+1 ügyes megoldás fürdőszobába…

...hogy ne csupán a napi tisztálkodási rituálé színtere legyen, hanem otthonos, stílusos, esztétikus helyiség, amelyet a vendégeidnek is bátran meg mersz mutatni.

Bár a fürdőszoba általában a lakás egy eldugott szegletében rejtőzik, otthonunk összképéhez nagyban hozzájárul. Gondolj csak bele, a reggeli maratonszerű készülődéstől kezdve egészen az esti fürdőköpenybe bújásig jó néhány kört lefutunk a csempézett falak között. De nem csak mi látogatjuk rendszeresen. Bár vendégeinket először a nappaliba invitáljuk, nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb fürdőszobánkkal is közelebbről megismerkednek. Ha már voltál hasonló helyzetben, tudhatod, hogy elég kiábrándító a szépen berendezett nappaliból egy limlommal meg szennyesruha-kupacokkal teli, fürdőnek nevezett, csapteleppel ellátott tárolóhelyiségbe benyitni.

Az ördög a részletekben rejlik, tehát ha valakinek fontos az esztétikus otthon, a fürdőszobát sem hanyagolhatja el, legyen bármilyen apró vagy eldugott. Na igen, könnyű azt mondani. De ne kerteljünk! A fürdőszoba kialakítása, felújítása közel sem olcsó. Azonban ha teljes átalakításra nincs is lehetőség, akad egy csomó rafinált praktika, amelyek segítségével otthonod e fontos darabkája új színben fog feltűnni, mintha csak kicserélték volna. Ilyeneket igyekeztünk gyűjteni.

13+1 ügyes megoldás fürdőszobába...


1.
Tisztaság – Kezdjük rögtön a higiéniával! Nincs más alternatíva, a fürdőszobában nélkülözhetetlen a tisztaság! Úgy jössz ki legjobban, ha 2-3 naponta néhány percet rászánsz, és a csapokat, a mosdókagylót, a kádat, a WC-t és a járólapot áttörlöd enyhe tisztítószerrel. Így mindig jó érzés lesz belépni a ragyogó helyiségbe. Időnként persze szükséges egy minden részletre kiterjedő nagytakarítás, mely sokat lendít a legkopottabb fürdőszobán is. Így hát kezdd azzal, hogy minden felületet alaposan megtisztítasz! Használj erre a célra kifejlesztett tisztítószereket, például vízkőoldót, csempe- és fugatisztítót.

GODMORGON sorozat, IKEA
GODMORGON-sorozat, IKEA

 

2. Rendszerezés – Ahogy a kosz, úgy a káosz sem illik a fürdőbe. A szétszórva, kisebb-nagyobb kupacban heverő kozmetikumok és testápoló szerek látványa bizony csöppet sem esztétikus. Persze fontos a funkcionalitás is, tehát a naponta használt készítmények igenis legyenek kéznél, a ritkábban használtakat azonban érdemes zárt ajtók mögé száműzni. Ha képtelen vagy szép rendben felsorakoztatni a krémeket, a körömlakkokat vagy a sminkszereket, akkor a műanyag, esetleg rattankosarakat neked találták ki! Ezekbe még a reggeli rohanás közepette is egy pillanat alatt bele tudod szórni a cuccaidat. Kéznél vannak, nem sorakoznak pedánsan, mégis rendet sugallnak.

3. Fürdőszobaszett – Ha szeretnéd, hogy mosdód környékén minden a helyén legyen, válassz egy dekoratív fürdőszobaszettet, melyhez általában tartozik szappantartó, folyékonyszappan-adagoló, fogmosópohár és fogkefetartó is.

 Semvik és Limmaren fürdőszoba készlet, 4db, 2.990 Ft (IKEA)
Semvik és Limmaren fürdőszobakészlet, 4 db, 2990 Ft (IKEA)


4.
Praktikus tárolók – Gyakori probléma, hogy ami nem fér el máshol, az a fürdőben kap helyet. Tipikusan ilyen a vasalódeszka, a ruhaszárító, a felmosószett vagy a partvis. Ha tényleg nem tudod ezeket máshova költöztetni, legalább rejtsd el! Egy erre a célra kialakított, keskeny, ugyanakkor magas szekrény még a legkisebb fürdőszoba sarkában is elfér.

Tükrösszekrény, mosdó alatti szekrény; KIKA
Tükrös szekrény, mosdó alatti
szekrény, Kika

5. 2 in 1 – Kicsi fürdő esetén a helyhiány állandó probléma, főleg, ha tulajdonosának a kelleténél több kozmetikuma van. Ugye ismerős a helyzet? Ha szeretnél helyet nyerni, sima tükör helyett mindenképpen válaszd a mosdó feletti tükrös szekrényt, az egyszerű mosdókagyló helyett pedig a mosdószekrényt. De kaphatók egészen dekoratív műanyag vagy fém fürdőszobai polcok is. Előnyük, hogy szinte bárhol elférnek, és könnyen mozdíthatók.

6. Személyre szabva – Fontos, hogy a fürdőszobabútor kiválasztására kellő gondot fordíts, mert nagyban meghatározza a helyiség arculatát. Ha szükséges, dönts a méretre szabott bútor mellett, mely gyakran olcsóbb, és tökéletesen kihozza az adott helyiség adottságait. A bútorlap színe mindenképpen passzoljon a csempéhez, de ez a fürdőd minden más berendezésére és kiegészítőjére is legyen igaz.

7. Felújítás – Ha egyelőre nem is álmodhatsz új fürdőszobabútorról, ne keseredj el, hanem dobd fel a régit! Csak egy jó színválasztás, egy adag vízálló festék és némi munkakedv kell, hogy újjávarázsold a megkopott bútorokat. Régi fürdőd akkor is megfiatalodik, ha falain egy vagány szín köszön vissza. Emellett akár a megunt csempét is átfestheted, ehhez tapadásjavító alapozóra és csempelakkra lesz szükséged, amelyet festékboltban szerezhetsz be.

8. Kreatív megoldások – Ha nem készülsz nagy horderejű színváltoztatásra, csak egy kis változatosságot, vidámságot szeretnél lopni az unalmas falak közé, válaszd a csempematricát vagy az üvegfestéket! A csempematricák általában kollekcióban kaphatók, azonban sajnos nem olcsók. Némelyik az egész csempét eltakarja, míg sok közülük csak valamilyen figurát, alakzatot ábrázol, illetve léteznek különböző díszítőszegélyek is. A jóval olcsóbb üvegfesték-matrica is tökéletesen megtapad a csempén vagy akár a zuhanykabin külső ajtaján, legfőbb előnye pedig, hogy te magad készíthetsz szebbnél szebb alkotásokat. Miért ne lehetne a fürdő akár a játék színtere? Kedvenc mesefiguráival körbevéve minden gyereknek öröm a fürdés.

9. Új köntösben – Szintén teljesen átalakul fürdőszobád, ha új „ruhába” öltözteted. Egyszerűen cseréld le a textíliákat, ami a fürdőben, valljuk be, akad bőven. A szőnyegek, kilépők, kéztörlők, fürdőlepedők kiválasztásában egy szabály van, hogy passzoljanak egymáshoz és a csempéhez.

10. Természetes megoldások – A legjobb színválasztás ellenére is a rengeteg kerámiafelület miatt a fürdőszoba gyakorta hideg, steril légkört áraszt, ezért nem árt némi melegséggel megfűszerezni. Ha igazán otthonos hangulatot szeretnél teremteni fürdődben, voksolj a természetes anyagokra! Egy fából készült polc, szobainas vagy kisszék, egy fonott szennyestartó kosár, néhány rattankiegészítő vagy egy-két mediterrán stílusú cserépváza kellemesen ellensúlyozza a hideg felületek szigorúságát.

Többfunkciós kosarak, Schafer Butik
Többfunkciós kosarak, Schäfer Butik


11.
Növények – Mi fokozná jobban a természetesség érzetét, mint a természet közelsége? Ne félj szobanövényt költöztetni a fürdőszobába, és ne lepődj meg, ha egy buja esőerdőben érzed majd magad. Sok növény hálás a párás környezetért, az egyetlen feltétel, hogy legyen számukra kellő fény. Ha azonban a fürdőd minden, csak éppen nem napfényes, netán ablaka sincs, akkor se keseredj el, mert néhol igazán élethű és szemet gyönyörködtető művirágokra bukkanhatsz.

13+1 ügyes megoldás fürdőszobába...

12. Kiegészítők – Hogy igazán varázslatos fürdőt tudhass magadénak, ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem! Dekoráld éppen úgy, mint a szobát, az egyetlen kikötés, hogy minden, ami ide kerül, legyen páraálló! Például a könyvek vagy az üveges fotók maradjanak csak a szobában, ellenben a fára vagy textilre festett akril-, illetve olajképek, a kerámia- vagy cserépszobrocskák, vázák, kaspók jöhetnek bátran a fürdőszobába.

13. Extrém részletek – Dekorálásnál törekedj egyediségre, hiszen ez az, ami látogatóidat leginkább magával ragadja majd. Például egy meglepően modern mintájú zuhanyfüggöny, egy velencei maszk a falon, egy régi korokat idéző spanyolfal a fürdőkád előtt különleges hatással bír.

13+1. Az esztétikai szempontok mellett természetesen nélkülözhetetlen a kényelem, hiszen fürdőszobánk a pihenés, a kényeztetés, a relaxálás színtere is egyben, ahol egy kemény nap után olyan jólesik elmerülni a kádban, és kicsit megfeledkezni a külvilágról. Ha a hétköznapi hajtásban végre megengedhetsz magadnak egy forró fürdőt, igenis add meg a módját! Egy masszázszuhanyfejet, egy fürdőpárnát, egy zenelejátszó készüléket, egy pihe-puha süppedős kádkilépőt, néhány gyertyát, mécsest, füstölőt és illóolajat nem nagy ördöngösség beszerezni, viszont annál jobban megéri. Garantáltan felélesztik érzékeidet, és kizökkentenek a hétköznapok fásultságából.

IKEA »
Kika »
Schäfer Butik »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top