Otthon

8 tuti tipp az őszi kert karbantartásához

Ahogy a nyár ékességei kezdenek halványulni, a kert is kezd egy kicsit elhanyagoltnak, fáradtnak tűnni, de egy gyors takarítással könnyedén újra formába hozhatjuk, s egyúttal felkészíthetjük kertünket a közelgő télre.

1. Kezdjük a lehullott levelekkel!

Néhány apró feladat elvégzésével kertünknek ősszel is rendezett külsőt kölcsönözhetünk. Egy gondos nagytakarítással megszüntethetjük a rendetlenség érzetét, és elérhetjük, hogy kertünk egész télen át jól mutasson. Ha a lehullott leveleket rendszeresen összegyűjtjük, az egész kert máris sokkal tisztábbnak és ápoltabbnak tűnik. S bár szép látványt nyújtanak a földön heverő színes levelek, mégis nagyon károsak lehetnek a pázsit számára, ugyanis eltakarják a fényt a gyeptől, így a fű elhalását okozhatják. A kerti utak és teraszok lesöprögetése is hatalmas változást eredményez.

8 tuti tipp az őszi kert karbantartásához

2. Távolítsuk el, ami már nem kell!

A már szükségtelenné vált karókat vagy más növénytámaszokat távolítsuk el a veteményesből, és mielőtt eltennénk őket jövőre, ütögessük le róluk a felesleges földet. A növényhulladékokat, lehullott ágakat és leveleket gereblyézzük össze, mivel a lehullott levelek alatt, a téli csapadék hatására a gyep berohadhat.

3. Hasznosítsuk a növényi hulladékot!

A levágott fű és a levelekből álló hulladék egyrészről értékes, jól komposztálható anyag, másrészről ideális téli védelmet készíthetünk belőlük az évelőágyak és a cserjék számára. A vékonyabb ágakból álló kerti hulladékot aprítógép segítségével könnyedén feldarabolhatjuk, amit komposztálhatunk, vagy szintén talajtakarásként használhatunk. A komposztálás által a kerti hulladék jó részét újrahasznosíthatjuk – az így létrejövő komposzt felbecsülhetetlen értékű állományjavító a talaj számára.

4. Gondoskodjunk a talaj egészségéről!

Ugyan időigényes feladat, ám a jó tavaszi termőtalaj gondos előkészítésével rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg a jövőben. Javíthatjuk a talaj egészségét, ha ásóvillával átforgatjuk a kötött, összetömörödött földet, majd pedig komposzttal beszórjuk. A fellazított talaj megkönnyíti az esővíz és a levegő bejutását a talajba, nem utolsósorban pedig rendezett látványt nyújt. A lazább talajokat elegendő megkapálni, majd az oda nem illő gyomokat gereblyével eltávolítani.

5. Gyepesítsünk!

8 tuti tipp az őszi kert karbantartásáhozEz az időszak alkalmas arra is, hogy magról pázsitot alakítsunk ki. A magokat ugyan tavasszal is elvethetjük, de ekkor komolyabb gyomosodásra és a szárazabb időjárás miatt sokkal több locsolásra kell felkészülnünk. Az őszi magvetés előnye tehát, hogy ha szerencsénk van, akkor a természet helyettünk öntöz, és a gyep megerősödik annyira, hogy a következő évben már szabadon használhatjuk.

6. Sziklakerti nagytakarítás

Ősz közepére a sziklakert gyakran kissé elhanyagoltan néz ki, mivel a növények már elvirágoztak, a lombhullatók pedig kezdenek készülni a téli nyugalmi időszakra. Egy gyors takarítással szerencsére hamar rendbe hozhatjuk a sziklakertet, és a néhány egyszerű feladat elvégzése után a sziklakert ápolt, gondozott benyomást kelt, és tél végéig szépen mutat. A lombhullató növények elhajt hajtásait vágjuk le, a lehullott leveleket rendszeresen távolítsuk el, ugyanis az elhalt levélzet nedves környezetet teremt, melyben könnyebben felléphet a rothadás.

7. Legyen gondunk a kerti tóra is!

Vágjuk vissza a csúnya, elhalt növényi részeket, elhervadt virágokat, mely azonnal javítja a kerti tó látványát. Távolítsuk el az elhalt hajtásokat, és a környező fákról, bokrokról vízbe hullott leveleket, így azok nem szennyezik a tó vizét, egyúttal azt is megelőzhetjük, hogy a tó alján iszap halmozódjon fel. Kisebb tavaknál egyszerűbb megoldás, ha hálóval fedjük le a vízfelületet.


8. Hogy a tavasz zökkenőmentesen induljon

Ilyenkor ősz derekán még mindig sok virágban lelhetjük örömünket, főként, ha sok későn virágzót (krizantémot, őszirózsát) ültettünk. Ám érdemes már ilyenkor jó előre tekinteni. Ez az évszak a legideálisabb ugyanis arra, hogy szegélyekbe és a cserepekbe tavaszi hagymásokat (tulipán, jácint, nárcisz) ültessünk, így gondoskodva a jövő szezon színpompás kezdetéről. A szaküzletekben bőséges kínálat áll rendelkezésünkre a különféle virághagymákból.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top