Otthon

Tökös ötletek halloweenre – filléres és mutatós megoldások

Igaz, a halloween klasszikus jelképe a kivájt tökből készült lámpás, de még számos egyéb módon készíthetsz dekorációt a szezon sztárjából, a tarkabarka tökből.
Töklámpás – kezdők is bátran elkészíthetik

A tököknek, dísztököknek csodálatos az alakjuk, vibráló a színük, és ilyentájt, a halloween fő attrakciójaként fénylő lámpássá varázsolhatod őket.

A töklámpás az, amit minden különösebb kézügyesség nélkül bárki nyugodtan elkészíthet, itt ugyanis nincs szükség művészi precizitásra – csupán egy éles, hegyes késre és egy kanálra. A késsel óvatosan vágd le a tök kalapját, de ne dobd el, mert még szükség lesz rá. Egy evőkanállal vagy akár a puszta kezeddel vájd ki a tök puha, magvas belsejét úgy, hogy kb. 2 cm-es falvastagság maradjon. Ha valami szuperbonyolult mintát álmodtál meg, akkor célszerű először filctollal megrajzolni a körvonalakat. A kerek lyukakat almavájóval kerekítheted ki könnyedén, a szögletes nyílásokat pedig egy kis pengéjű, hegyes késsel vágd ki. Felülről helyezz a tökbe egy-egy mécsest, a nagyobbakba akár egy hengeres gyertyát is beleállíthatsz. A jobb stabilitás érdekében célszerű, ha lapos aljú tököket választasz e célra.

Tökös ötletek Halloweenre - filléres és mutatós megoldások

 

Extra tipp: tök virágcserépszerepben

A világító töklámpás alternatívájának a konyhában látjuk nagy hasznát. Friss fűszernövényekkel kibélelve mutatós, rendhagyó kompozíciót készíthetsz belőle. A fűszernövényeket cserepestül helyezd el az előzőekben leírt módon kivájt tök belsejébe.

Tökös ötletek Halloweenre

 

Tarka karnis tököcskékkel

Nem csupán ijesztő töklámpást farigcsálhatsz, hanem számtalan, percek alatt elkészíthető, mégis igen látványos tökdekorációt is. Az ablakot például néhány dísztök és színes szalag segítségével varázsolhatod vidámmá. A kisebb méretű dísztökök szárára köss hosszú, színes szalagot (mindegyikre más színűt), majd egész egyszerűen akaszd fel őket a függönykarnisra úgy, hogy mindegyik különböző hosszúságú legyen. Csupán arra figyelj, hogy a kiválasztott tököknek még legyen meg a száruk, és ne legyenek túl méretesek sem, nehogy a karnis lássa kárát.

Tökös zsákocskák krumplinyomdával

A tökfejekkel díszített kis szütyőkben a gyerkőcök kedvükre gyűjtögethetik a szerzeményeiket.

Válassz egyszínű textilzsákot, erre kerül majd a minta, amelyet krumplinyomdával készíthetsz el. Természetesen nem muszáj a krumplihoz ragaszkodni, egy félbevágott alma ugyanúgy megteszi. A lényeg, hogy nagyméretű és szabályos burgonyát/almát válassz, majd vágd félbe. Az egyik felébe vágd bele az általad kiválasztott mintát (pl. egy mosolygó tökfejet). Érdemes először sablont rajzolni, majd utána jöhet a kés. Narancsszínű akrilfestékkel kend be a mintát, majd nyomd a zsákra. Ha több zsákot készítesz, célszerű minden egyes minta előtt újrafesteni a nyomdát, mert csak így lesz egyforma erősségű a minta színe.

Két legyet egy csapásra – tökleves töktálban

Ennek a bájos ötletnek köszönhetően mindenki megtalálja a saját ülőhelyét az asztalnál – a tökből készített levesestál ugyanis ültetőkártyaként is funkcionál. Hogy hogyan? Válassz mini-Hokkaidó-tököket, majd miután kívülről alaposan megtisztítottad őket, egy hegyes konyhakéssel vágd le a tökök kalapját cakkosan. Tedd félre a levágott részt, és vájd ki a tökök belsejét. A tetszés szerint elkészített ültetőkártyákat lyukaszd át, majd egy vékony szalagot áthúzva rajtuk kösd rá a levágott kalapkák szárára. Miután a leves a tálkákba került, helyezd vissza a kalapokat a helyére. A töktálban stílusosan töklevest tálalhatsz!

Ha nincs kedved fabrikálni – egy kosárnyi tök

Ha nincs sem időd, sem türelmed egész nap a farigcsálással bíbelődni, mégis derűsebbé szeretnéd tenni otthonod, akkor válassz pillanatok alatt elkészíthető dekorációt. Szerezz egy helyes kis fonott kosárkát, és pakold tele különböző színű és alakú tököcskékkel. Az egymás hegyén-hátán fekvő dísztökök szépen érvényesülnek egy rusztikus kosárkában, és percek alatt mutatós szobadísszé válnak.

Tökös ötletek Halloweenre
A hagyományok – halloween, a rémségek mesés világa

Mindenszentek előestéjén (október 31.) nemcsak Amerikában, de Európa-szerte is egyre több helyen rendeznek halloweeni partikat. Sok titokzatosság övezi e napot. Annyi bizonyos, hogy a hagyományos amerikai halloween európai népszokásokból és babonákból alakult ki az idők folyamán. Eredete minden bizonnyal a kelta papság, a druidák által bemutatott kelta-angolszász arató-, hálaünnep szertartásaiban rejlik, amikor is köszönetet mondtak a napistennek, és ekkor ettek először a betakarított terményekből. Az ünneplők álarcokat, maskarákat öltve táncoltak, hogy elűzzék a szellemeket, boszorkányokat. Napjainkban a hagyomány abban ölt testet, hogy sötétedés után a gyerekek elképesztő öltözékeikbe bújva házról házra járnak, és kísérteties hangokat adva rémisztgetik a házigazdákat, hogy apró ajándékokat, édességet „arassanak”.

A halloween klasszikus jelképe a kivájt tökből készült, ijesztő emberfejet utánzó lámpás a belsejébe helyezett, kísérteties fényt árasztó gyertyával. Ahhoz azonban, hogy töklámpást vagy más, tökből készült, avagy tököt ábrázoló dekorációt készítsünk, nem feltétlenül szükséges ünnepelnünk a halloweent, és nem is muszáj a rémisztő, félelmetes dolgokhoz ragaszkodnunk. Bátran engedjük szabadjára fantáziánkat, és éljük ki kreativitásunkat.
Még több tökös ötlet, sablonok, minták »

Tök.lap.hu »
Halloween.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top