Otthon

Padlóburkolatok a konyhában – nehogy lepadlózz!

Praktikum, harmónia és ár-érték arány. Ebben a hármasban kell egyensúlyt találnod, ha burkolatot keresel a konyhádba. Ebben a nehéz döntésben segítünk, hogy a hidegburkolat kiválasztása szívmelengető élmény legyen.

Az anyagok és a felületek átgondolt kiválasztásán nagyon sok múlik, ha a konyhánkról van szó. Ekkor dől el ugyanis, hogy kaotikus vagy harmonikus lesz-e a látvány, illetve hogy a jövőben milyen karbantartást, ápolást igényel majd a burkolat.
A legtöbb padlóburkolat a kellemes látványt minimális karbantartással és hosszú élettartammal ötvözi, nagyon helyesen, hiszen egy konyhában ezek a legfontosabbak. Mivel látványos helyiségről van szó, mindenki olyan burkolatot szeretne, amely jól illik a szekrényekhez és a konyha, illetve a lakás többi részéhez. Vásárláskor mindig a praktikumot és az összhangot tartsuk szem előtt.

 Választási szempontok

Burkolat anyaga – A fa- és a kerámiaburkolat szinte bármilyen stílusú konyhában jól mutat, a kő inkább a modern stílusú helyiségekbe való. A minimalista helyiségekbe ajánlható a beton és a műgyanta. Nézzünk utána a kiválasztott anyag tisztántarthatóságának. Gondoljuk végig, milyen gyakran takarítunk – a válasz segít a választásban.

Fontos lehet, hogy a lábunknak mennyire legyen kényelmes. Ha gyakran, órákon át sütünk-főzünk, nagy a család, a puhább hatású anyagok mellett érdemes dönteni. Sokan a konyhában is mezítláb, zokniban tartózkodnak.

Padlóburkolatok a konyhában

Kopásállóság – Ne hagyjuk figyelmen kívül a választott anyag kopásállóságát sem. A modern anyagokat nagyobb igénybevételre tervezték, és ha különösen nagy a forgalom a konyhában, akkor nélkülözhetetlen a kiváló felület. Kerüljük a leárazott, hibás, sérült termékeket, melyeket néhány év múlva cserélhetünk.

Padlóburkolatok a konyhában

 A fa

Meleg hatású és kényelmes a konyhában is, azonban vannak bizonyos fafajták, melyek célszerűbbek a konyhában a többinél. A tölgy, a juhar, a kőris, a teakfa és a bambusz tartósabbak, mint a puhafenyő vagy a cseresznye. A lenolajjal, viasszal kezelt fapadló szépen ragyog, de felületét évenként kezelni kell.

Padlóburkolatok a konyhában

A kiváló minőségű, felületkezelt padlóburkolatok egyre népszerűbbek. Ezeket könnyű karbantartani, a kicsöppenő víz, a zsiradék, a lecsapódó pára sem jelent gondot, ám a nagy mennyiségű, gyakori nedvesség a mosogató vagy a mosogatógép környékén a fa vetemedéséhez, elhajlásához vezethet.
Fa padlóburkolóból mindenképpen a legnagyobb kopásállóságú, kemény, felületkezelt típus mellett döntsünk.

A szalagparkettának csupán a felső rétege készül fából. Réteges szerkezetének köszönhetően kevésbé érzékeny a nedvességre és a párára, mint a tömör fa, és olcsóbb is annál. Ebből is nagy kopásállóságú változatot válasszunk a konyhába.

Padlóburkolatok a konyhában

 A kerámialap és a kő

E két anyag a leggyakoribb és méltán népszerű választás a konyhába. Kopásállóak, vízhatlanok, ezeket könnyű rendben tartani, ráadásul olyan gazdag szín-, méret- és formaválasztékban találkozunk velük, hogy a lehetőségek szinte végtelenek. A kőhatású kerámia nagyon keresett termék, ahogy maga a nyerskő is. Ezek közül konyhába praktikus a gránit, a pala, a mészkő és a zsírkő. Mindegyik strapabíró, könnyen tisztítható, azonban felületüket kezelni kell.
A kerámia árfekvése változó, a kő költségesebb. Bármelyik mellett döntsünk is, matt felületű lapokat vásároljunk, ezek ugyanis csúszásmentesek.

Padlóburkolatok a konyhában

A kerámia és a kő hátránya, hogy megrepedhetnek, ha nehéz tárgyat ejtünk rájuk – ráadásul amit leejtünk, el is törhet. Ezek az anyagok hidegek, kemények és zajosak.

Padlóburkolatok a konyhában

 A PVC és a linóleum

A kettő nem ugyanaz! A rugalmas PVC alacsony árfekvésű, minimális karbantartást igénylő, házilagosan is lerakható, tartós anyag, széles szín- és mintaválasztékban kapható. Járásra a kőnél és a kerámiánál puhább, kényelmesebb. Érdemes ebből is a legjobb minőségű, magas kopásállóságú termékeket választani. Sajnos az idő múlása meglátszik rajta, karcos lesz, és ilyenkor már nehezebb tisztán tartani, viszont könnyebben cserélhető, mint a kerámia-, a kő- és a faburkolat.

Padlóburkolatok a konyhában

A linóleum újra nagyon divatos, árban közel jár a kerámia- és a kőburkolatokhoz. Egyre gazdagabb szín- és mintaválasztékban kapható, lapokban vagy csempe méretű változatban láthatjuk. Saját kezűleg is lefektethető, évtizedekig bírja a strapát, tűzálló, viszonylag puha, nem reped, tapintásra nagyon kellemes, természetes anyag. Előnye, hogy miután kidobjuk, tökéletesen lebomlik, környezetbarát.

Padlóburkolatok a konyhában
Padlóburkolatok a konyhában 13 praktikus szempont mosókonyhákhoz
Úri huncutság vagy a mosogatógép és az eldobható pelenka után a harmadik legjobb találmány a mosókonyha? Érvek pró és kontra, illetve tippek mosókonyha kialakításához. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top