Otthon

Öt porszívó öt tengerből

A tengerek és óceánok szennyezettsége manapság már kritikus szintre emelkedett. Egy háztartási gépeket gyártó cég zseniális ötlettel hívta fel a figyelmet a küszöbönálló ökológiai katasztrófa tüneteire.

Az Electrolux 2010 nyarán indította útjára a „Porszívók a tengerből” elnevezésű, nemzetközi műanyaghulladék-gyűjtési kampányát, mellyel a műanyagszennyezés problémájára és az újrahasznosítható műanyagok hiányára kívánták felhívni a figyelmet, és amellyel most 5 tekintélyes európai PR-díjat is besöpörtek. Nem titkolt céljuk volt továbbá, hogy nagyobb mértékű újrahasznosításra ösztönözzék a fogyasztókat és az ipart egyaránt.

Az óceánok tele vannak műanyaghulladékkal, míg a szárazföldön hiány van a környezetbarát termékek, például porszívók gyártásához szükséges újrahasznosított műanyagból. A koncepciótermékek a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánból, valamint a Földközi-, a Balti- és az Északi-tengerből összegyűjtött műanyagból készültek.

Öt porszívó öt tengerből

A műanyaghulladékot különböző technikákkal gyűjtötték össze, attól függően, hogy hol milyen módszerre volt lehetőség vagy szükség: a korallzátonyok közötti merüléstől kezdve a vízfelszínről való lehalászáson át a legegyszerűbb kiemelésig. A gyűjtésben olyan helyi szakértőkkel és önkéntesekkel dolgoztak együtt, akik a közelben laknak, vagy hasonló problémák megoldásán fáradoznak. A kihalászott műanyagot ezután megtisztították, feldolgozták, majd a cég dizájnközpontjába szállították. Itt készültek a limitált szériás, környezetbarát porszívók.

A bemutatott öt egyedi porszívó külső jegyeiben arra az óceánra vagy tengerre utal, ahonnan az alapanyagul szolgáló műanyag származik, szerkezetileg (vagyis váz, motor, porzsáktartó egység és forma tekintetében) pedig mindegyik készülék megegyezik a kereskedelmi forgalomban is kapható, UltraOne Green modellel. Valamennyi modell működőképes, de kereskedelmi forgalomba nem kerülnek.

Öt porszívó öt tengerből

Csendes-óceáni modell

A Csendes-óceánból származó műanyagot kifakította a nap és korrodálta a sós víz. Ráadásul a piros, illetve sötét színű tárgyak gyakran vonzzák a madarakat, a halakat és más tengeri állatokat, hiszen tápláléknak vélik a műanyagokat. A tengerben maradt, majd a tengerpartra sodródott műanyag így általában kék, zöld vagy fehér színű. A megtalált tárgyak egy részét kagylók és férgek borították, míg másokon cápák harapásnyomait lehetett felfedezni.
A csendes-óceáni modell az óceánjainkat megtöltő, sodródó műanyagszemétből készült. A műanyagot feldolgozás után üvegszálas formákba öntötték, így készítették el a porszívó teljes burkolatát és a kerekek borítását.

Tipp: a képekre kattintva tüzetesebben is megnézheted, milyen hulladékokból készültek az egyes porszívók.

 
Csendes-óceáni modell

Csendes-óceáni modell
 
Északi-tengeri modell

Északi-tengeri modell

 
Északi-tengeri modell

A Svédország nyugati részén található Bohuslän tartomány partjainál összegyűjtött műanyaghalom nagyrészt különböző öblítő- és mosószerek flakonjaiból, műanyag vödrökből és mindenféle műanyag csomagolóanyagból állt. A műanyag nem fakult ki annyira, mint a nagy óceánokban, még mindig harsány, élénk színű volt. A talált műanyagok nagy részét olajszennyeződés borította.
A műanyagokat tisztára mosták és feldarabolták. A világos színű darabokat kör alakú érmékké préselték. Az érméket aztán üvegszálas szövetre rögzítették, amelyet a porszívó formájára alakítottak.

Földközi-tengeri modell

A Saint-Cyr-sur-Mer-ből származó műanyag nagy része a nagy strandokon eldobott és onnan a tengerbe sodródott műanyagokból áll. Ilyen tárgyak például a PET-palackok, az élelmiszertároló- és italosdobozok, valamint a strandjátékok. A turizmus napi szinten több tonna műanyaggal szennyezi a Földközi-tengert, amelynek nagy része örökre a tengerben marad a műanyagok lassú lebomlása miatt.
A Marseille-ből származó műanyagokat szív alakú darabokra vágták, majd azokat egy újrahasznosított műanyagból készült vékony vázhoz rögzítették, és forró levegő segítségével a porszívó formájára alakították.

 
Földközi-tengeri modell

Földközi-tengeri modell
 
Indiai-óceáni modell

Indiai-óceáni modell

Indiai-óceáni modell

A Thaiföldről származó műanyagot a tengerpartról és a tengerfenékről gyűjtötték. Ez nagyrészt halászfelszerelésből áll, többek között hálókból és műanyag kötelekből. A vizekben továbbá nagy mennyiségű hungarocell és háztartási szemét is sodródott, például műanyag zacskók, vödrök, italospalackok és mosószeres flakonok.
Az összegyűjtött műanyagot vékony csíkokra vágták egy aprítógépben. Ezután a fehér és színes műanyagcsíkokat formába öntötték, amelyből elkészült a porszívó teljes burkolata és a kerekek borítása.

Balti-tengeri modell
Balti-tengeri modell

Balti-tengeri modell

A Svédországból, Lengyelországból és Lettországból származó műanyagot a tengerpartról gyűjtötték be. A porszívót műanyag palackoktól kezdve a strandpapucson át egészen a kupakokig és csomagolóanyagokig sokféle tárgy borítja, melyet az említett három országban önkéntesek gyűjtöttek össze.

A műanyagdarabokat egy újrahasznosított műanyagból készült vékony vázhoz rögzítették, majd forró levegő segítségével a porszívó formájára alakították.

Tudtad? Ezeket az egyedi darabokat sajnos nem találod meg kereskedelmi forgalomban, de az Electrolux zöld porszívók (az UltraOne Green, az UltraSilencer Green, az UltraActive Green, az ErgoSpace Green és a Jetmaxx Green) burkolatának és alkatrészeinek modelltől függően 55–70 százaléka újrahasznosított műanyagból készül, és akár 50% energiát is megtakaríthatsz velük egy átlagos 2000 watt teljesítményű porszívóhoz képest.

Tipp: A „Porszívók a tengerből” kampányt folyamatosan nyomon követheted a www.electrolux.com/vacfromthesea blogon.

Öt porszívó öt tengerbőlA hulladék utóélete: designcuccok reciklált szemétből 
A környezettudatos gondolkodás nemcsak fontos, hanem divat is. Leleményes designerek hulladékból és újrahasznosított anyagokból kreálnak elképesztő, ám praktikus tárgyakat. Nem beszélünk „zöldséget”, nézd csak meg! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top