Otthon

Ne parázz, parafázz!

A parafa szó hallatán legtöbbünknek a dugó vagy az edényalátét jut eszünkbe. Pedig a paratölgy kérgéből készült anyag padlóként és falburkolatként is remekül megállja a helyét, sőt egészségesebb is az ismertebb burkolatfajtáknál.
Parafa, a legegészségesebb burkolat

Textilrangadó: mibe öltözik idén a lakásunk?

Nemcsak antiallergén, antisztatikus, páraáteresztő, kiváló hő- és hangszigetelő, de még környezetbarát is. Sőt, a megannyi minta- és színválasztéknak köszönhetően esztétikai élménynek sem utolsó. Gyerekszobába és vizes helyiségekbe is kiváló.

Miért burkoljuk parafával a gyerekszobát?

Azért, mert…

• antiallergén és antisztatikus, vagyis a felszínén nem tud megülni a por, keserű íze miatt pedig a rovarok és atkák is kerülik. A szoba levegője ezáltal könnyen tisztán tartható, ami a légúti allergiában szenvedők számára különösen fontos.  

• rugalmas, ezért kíméli a gerincet és az ízületeket. Könnyeddé teszi a járást, továbbá papucs vagy mamusz nélkül is kényelmesen játszhatnak rajta az apróságok.

• hangszigetelő, hangelnyelő és rezgéscsillapító hatással rendelkezik, így nemcsak a kívülről érkező zajokat szűri, de a szirénás játékautók hangja és az ugrándozó gyereksereg zúgása is kevésbé észlelhető a szomszéd szobában.

• kiváló hőszigetelő, a falra rögzített parafára pedig a rajzaikat is kitűzhetik a gyerekek.

Parafa, a legegészségesebb burkolat

• természetes tűzvisszatartó anyag: nem terjeszti a tüzet, és égés közben nem bocsát ki mérgező gázokat.

• kopásálló, nem nyomódik be, és nem pattog le a felülete.

• könnyen tisztítható, egy nedves ronggyal eltüntethető a ráfröccsent folyadék.


Miért tegyünk parafát a fürdőszobába vagy a konyhába?

Azért, mert…

• páraáteresztő, páraelvezető és vízálló, így nem penészedik, és nem gombásodik, miközben természetes, meleg környezetet eredményez. (A megfelelő felületkezelés persze elengedhetetlen.)

• olyan csúszásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amely még a bőr és a gumi csúszásmentességét is felülmúlja.

Parafa, a legegészségesebb burkolat


Milyen lehetőségeket rejt a nappali és hálószobákban, közlekedőkben?

• A falra ragasztott parafa lapokkal egyedi struktúrájú falfelületet hozhatunk létre. A sokféleképpen variálható lemezek nemcsak különlegesek, akár képzőművészeti alkotással is felérhetnek, de a hang- és hőszigetelésben is segítenek.

Még több ötletet találsz képgalériánkban
Még több ötletet találsz képgalériánkban

• A padlón is variálhatjuk a különböző színű és mintájú parafákat, sőt mivel bizonyos parafából készült burkolatok padlófűtés fölé is alkalmazhatók, a dekorációs elemnek szánt szőnyeget is kiválthatja a parafa.

A fafurnéros és a viniles parafa

Amennyiben a parafa felszíni struktúrája nem nyeri el a tetszésünket, akkor válasszuk a burkolat fafurnéros vagy viniles változatát. A fafurnéros burkolat legfelső rétege valódi fából készül, így küllemében tökéletesen megegyezik a faparkettákkal, ugyanakkor az alsóbb rétegekben jelen lévő parafa előnyös tulajdonságait is magában hordozza.

Parafa, a legegészségesebb burkolat

A viniles parafaburkolat felszínét egy műanyag, strukturált réteggel borítják, ami rendkívül változatos szín- és mintavilágot tesz lehetővé, miközben az alsóbb rétegekben ugyanúgy jelen van a számos jótékony tulajdonsággal rendelkező parafa.  

Miért környezettudatos választás a parafa?

A parafatölgyet nem kell kivágni, mert a fa kilenc éve alatt növesztett, majd lehántolt kérge a parafagyártás alapanyaga. A természetes burkolat lerakásához is csak vizes bázisú alapozó, ragasztó és lakk alkalmazható.

Bővebb információk: www.parafa.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top