Otthon

Olajat a kukába vagy a lefolyóba? Inkább egyik se!

Te is a WC-be öntöd az elhasznált étolajat a sült krumpli után? Pedig léteznek erre korszerűbb, kevésbé környezetszennyező megoldások.

Olajat a kukába vagy a lefolyóba? Inkább egyik se!

Étel a kukában: kidobod vagy megeszed? » 

A városban élő családok 60 százaléka a lefolyóba önti vagy a szemétbe dobja az elhasznált olajat. A családi házakban lakóknak csak 35 százaléka nem kezeli szelektíven, a falvakban élőknek pedig mindössze ötöde. Utóbbiak többségénél nem is keletkezik olajhulladék, mert azt a háztartásban vagy az állatok etetésére az utolsó cseppig felhasználják – derül ki az ÖKO-Ferr Nonprofit Kft. legújabb felméréséből.

Becslések szerint a magyar háztartások évente 15–20 millió liter olajjal szennyezik a környezetet, mert nem kezelik azt szelektíven. A felmérésben résztvevők többsége nem ismeri vagy túl időigényesnek tartja a környezetbarát kezelési lehetőségeket, pedig a hulladékudvarok mellett például sok benzinkúton is leadható a háztartási fáradt olaj. A szakemberek szerint a problémát a gyűjtőtartályok széles körű kihelyezése oldhatná meg véglegesen.

Forrás: MTI

Olajat a kukába vagy a lefolyóba? Inkább egyik se!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top