Otthon

Százezreket érő virágszőnyeg: tavaszi sáfrány túra

Különleges növényritkaságok közelébe juthatunk, ha részt veszünk a nyíregyházi E-Misszió Egyesület tavaszi virágnéző túráján.
Tavaszi virágnéző túra Beregben

Hétvégén újra Konyhakiállítás »

Ha részt veszünk a nőnap alkalmából rendezett túrán, a kikelet különleges, ritkaságszámba menő virágait nézhetjük meg természetes élőhelyükön, a Tarpa és Márokpapi közötti erdőben.

A 50–70 éves tölgyfák által körbevett erdei tisztásokon, ahol a napsugár melege olvasztja a hótakarót, már látható a tavasz közeledtére szirmot bontó kárpáti sáfrány, az erdélyi csillagvirág és a tavaszi tőzike.

A méregzöld levelű, feltűnően lila színű virágú sáfrány, az ibolyaszínű csillagvirág és a harang alakú, fehér szirmú tőzike tömegesen fordul elő az erdőben, köszönhetően védettségének.

Tavaszi virágnéző túra Beregben

Egy-egy virág eszmei értéke 10 000, 5000, illetve 2000 forint. Erdészek, mezőőrök vigyázzák, hogy fennmaradhassanak a következő évezredekre is. Természetesen a nőnapi túrázók is csak engedéllyel kereshetik fel Téb-erdőt, ahol a virágszőnyegek mellett ritka állatokat és madarakat is láthatnak.

A vaddisznók, szarvasok és őzek mellett a híres beregi erdő a lakhelye a borznak, a vadmacskának, vidrának, nyusztnak, menyétnek, nyestnek, valamint a madarak közül a szalakótának, gyurgyalagnak, fekete harkálynak, fekete gólyának, a kék és vörös vércsének, héjának, egerészölyvnek, sőt az embertől nyugalmas távolságra élő hollónak is, amely éppen most fészkel.

Tudnivalók: A túrázók, akiknek a vizes, havas terület miatt ajánlatos gumicsizma viselése, március 5-én, szombaton 10.00 órakor indulnak útnak a márokpapi erdei iskolából. A Téb-erdei séta után a szomszédos Tarpa Bereg kincsei elnevezésű, a helyi termékeket bemutató üzletét is felkeresik, ahol megkóstolhatják a messze földön híres beregi szilvalekvárt és a „lélekmelegítőként” emlegetett szilvapálinkát, amelyet különleges eljárással érlelnek és ízesítenek a környék szeszfőzdéiben.

Részletes információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top