Otthon

Nyilvános vécénél is koszosabb az íróasztalunk?

Te is rendszeresen a számítógép előtt eszel, hogy azzal se menjen az idő? És azt tudtad, hogy egy idő után hemzsegni fognak körülötted a baktériumok, ha nem tartasz be néhány higiéniai alapszabályt?

Az íróasztalunk koszosabb, mint egy nyilvános vécé?Ha az íróasztalunknál eszünk, egy idő után a munkahelyünk valóságos baktériumtenyészetté válik: egy friss amerikai kutatás szerint az íróasztalunk 400-szor több baktériumot tárol, mint egy átlagos vécéülőke.

Túl sokat nem teszünk ellene: a válaszadók 64 százaléka havonta egyszer, vagy még annál is ritkábban takarítja az asztallapot. Sokkal ritkábban, mint azt egy konyhapult vagy egy étkezőasztal esetében tesszük, amelyeken naponta többször is alapos lemosást végzünk.

Márpedig a konyhához hasonló igénybevétel van itt is: a felmérés szerint elég sokan a munkahelyükön esznek. Az irodai dolgozók 27 százaléka reggelizik az asztalánál, 62 százalék ott fogyasztja el az ebédjét is, az emberek 50 százaléka pedig a nap többi részében is nassolgat a monitorja előtt.

Talán az sem meglepő, hogy a nők hajlamosabbak inkább arra, hogy még az ebéd kedvéért se szakadjanak el a munkától: 60 százalékuk eszik ott, míg a pasiknak csak 42 százaléka nem megy ki a konyhába.

A szakemberek szerint fontos, hogy betartsuk az íróasztali higiéniát: evés előtt és után is mossunk kezet, és töröljük át az asztalt. Hetente egyszer-kétszer tanácsos egy antibakteriális törlőkendővel átmosni az asztallapot, különösen figyelve azokra a helyekre, amelyek leginkább a bacik táptalajai lehetnek: a telefonra és billentyűzetre. Ja, és az sem egy utolsó dolog, ha az asztalra teszünk egy szalvétát, mielőtt lepakolnánk oda a majonézes szendvicset, mert épp megcsörren a telefon.

És mi a helyzet az étel tárolásával? Te is a közös frigóba teszed a kis éthordó dobozkádat? Semmi gond, ha valaki rendszeresen takarítja a közös hűtőszekrényt. A felmérésben résztvevő minden ötödik dolgozó viszont azt is bevallotta, azt sem tudja, egyáltalán takarítják-e a hűtőt vagy sem.

Na, persze az sem megoldás, ha kerüljük a közös fridzsidert, sőt! A megkérdezetteknek közel a fele vallotta be azonban, hogy a hűtést igénylő ételt akár három-négy órára is elöl hagyják, ami nagyon veszélyes is lehet, különösen nyáron: a táplálkozástudományi szakemberek szerint az ételmérgezések, mint a szalmonella elkerülése érdekében két óránál hosszabb ideig nem szabadna hűtés nélkül tárolnunk semmit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top