Otthon

“Megrohadt a brokkolid!” – mondja a telefon

Nem sci-fi: az intelligens hűtő figyelemmel kíséri, milyen étel került a polcaira, melyik mikor romlik meg, és ha gáz van, akár az okostelefonodon keresztül is üzen, hogy dobd ki végre a lejárt kaját. Itt a 21. század!

Franciaajtaja van, a betett dobozos sört öt perc alatt (!) lehűti spéci gyorshűtő rekeszében, ráadásul pontosan számon tartja, melyik fakkban milyen étel lapul és mikor romlik meg. Ez a hűtőszekrény már szinte nyomasztó, különösen amikor utánad nyúl és a mobilon keresztül üzen, mint egy túlmozgásos házinéni: megrohad a brokkolid, vegyél újat!

A hűtó odaszól a telefonnak
A hűtő odaszól a telefonnak

Ilyen a jelenné vált jövő, legalábbis a Las Vegasban idén megrendezett Szórakoztatóelektronikai Kiállításon (CES) a „Legjobb innováció” díjjal kitüntetett LG hűtőszekrény tervezői szerint.

„Mucikám, nézd már meg a tévén, mikor végez a mosógép!”

Mint azt az elnök-vezérigazgató elmondta: a vállalat „nemcsak az egyes termékek technológiáit fejlesztette tovább, hanem nagymértékben javította azok lakáson belüli összehangolhatóságát. Az LG új megoldásokat kínál a házimunkák ütemezésére és elvégzésére, így a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy akár a tévékészülékükön vagy okostelefonjukon ellenőrizzék, hol tart a mosógépük a mosásban”.

Öt perc, és jkéghideg az üdítő
Öt perc, és jéghideg az üdítő

Szerencsére nemcsak a tökéletes összhangra, az egymással oldott hangon társalgó eszközökre és az LCD-kijelzőkre gondoltak a perfekcionista tervezők, de a magyar rögvalóhoz kicsit jobban illeszkedő spórolási üzemmódot is beépítették a gépeikbe: a kifejlesztett rendszer segítségével ugyanis számítógépen vagy okostelón ellenőrizhetjük bölcs gépeink áramfogyasztását akár óránkénti, napi, havi vagy éves bontásban. A szükséges tudás birtokában pedig úgy módosíthatjuk felhasználási szokásainkat, hogy ezáltal áramfogyasztásunk és villanyszámlánk összege is csökkenjen.

Hogy a fenti szupergépek mennyibe kerülnek, annak utána sem mertünk nézni, de valószínűnek tartjuk, hogy az átlag magyar hűtőhasználónak egy jó darabig ügyelnie kell az áramfogyasztására, ha mondjuk azon szeretné összespórolni az intelligens frizsiderre valót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top