nlc.hu
Otthon
Ilyen az új háztartási gép: csokinyomtató!

Ilyen az új háztartási gép: csokinyomtató!

Szerelmi vallomást immár a legédesebb szavak helyett 3D-s printelt csokoládéüzenet segítségével is tehetünk.

Ki tudja, mi vezet rá valakit arra, hogy csokoládéval írjon szerelmes levelet? Őrült szerelem, netán csalódás? De bármi legyen is az ok, mostantól az ötlet kivitelezhető.

Az angliai Exeter egyetemének mérnökcsapata, dr. Liang Hao vezetésével ugyanis megtervezte és tökélyre fejlesztette a tinta helyett olvasztott csokival író, háromdimenziós formákat alkotni képes csokoládényomtatót.

Itt a csoki nyomtató

 

A printer működése a műanyag- és fémfeldolgozás során régóta használatos technológiai elveken alapul, de első alkalommal használják olvasztott csokihoz. Az édes illatú festékmassza okozott is fejtörést bőven a mérnököknek. Állítólag nem könnyű vele dolgozni, mivel a csokoládé konzisztenciája már kis hőhatásra is igen gyorsan változik, a vele való nyomtatás hihetetlen odafigyelést igényel.

Itt a csoki nyomtató

 

Talán ez az oka annak, hogy bár – mint arról be is számoltunk – a készülék első prototípusa már tavaly elkészült, szülőatyja, dr. Hao visszatartotta, úgy gondolta, jobb, ha bütykölget még rajta egy kicsit. Nyilván megérte várni, mert a mérnök lelkendezve mesél az új szériáról: „A továbbfejlesztett készülék annyira egyszerűen működik, hogy magánemberek is könnyen használhatják. Mindössze némi olvasztott csokoládéra van szükség hozzá!”

Itt a csoki nyomtató

 

No és persze sok-sok pénzre, tesszük hozzá szép csendben, hiszen a csokiprinter nem éppen olcsó mulatság: csaknem egymillió forintot kóstál az ára. Talán ez az oka annak, hogy a zseniális találmány sorozatgyártásáért, illetve forgalmazásáért egyelőre nem tolonganak a cégek. Így a különös masinát egyelőre az egyik internetes értékesítésre szakosodott portálon árusítja dr. Hao.

Itt a csoki nyomtató

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top