A mesterséges légfrissítők vegyi felhője helyett természetes illatok lephetik be a lakásod akkor is, ha nincs otthon párologtatód hozzá tartozó illóolajokkal.
Forrás: Pinterest |
Fahéjas-narancsos illat
Karácsony közeledtével egyre többet mesterkedünk a tűzhely körül, és nincs annál megnyugtatóbb, ha közben fahéj és narancs illata tölti be a konyhát és kúszik át a többi helyiségbe. A hozzávalók talán már ott is lapulnak a konyhánkban, vagy ha nem, akkor olcsón és könnyen beszerezhetjük őket.
Hozzávalók
• néhány narancsszelet
• fűszer (fahéjrúd, szegfűszeg vagy szerecsendió)
Töltsünk meg egy kis edényt félig vízzel, és adjuk hozzá a narancsot és a fűszereket. Ha netán van otthon áfonyánk, abból is tehetünk bele pár szemet, már csak a látvány kedvéért is. Miután felforrt, vegyük vissza nagyon alacsony hőfokra, hadd rotyogjon csendesen. A keverék két napig használható, de sose hagyjuk ott, amíg melegítjük, és ha kezd elfogyni a víz, töltsük újra.
Vaníliás citrom rozmaringgal
Ugyanezzel a megoldással rozmaringot és narancsot is bugyborogtathatunk a tűzhelyen. Egy amerikai blogger például azt írja, hogy egy konyhai felszeléseket áruló boltban dolgozott, ahol minden nap ezt tették fel, és isteni illatok szálltak a levegőben. Tehát ha van otthon rozmaringunk, akkor ne csak az ételekbe tegyük!
Hozzávalók
• 1 citrom
• pár szál rozmaring
• 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
Ahogy az előző összeállításnál, most is tegyük egy vízzel félig megtöltött lábosba a hozzávalókat, forraljuk fel, majd tekerjük kicsire a lángot.
Egyszerű narancs
A főzögetős megoldást szimplán narancshéjjal is alkalmazhatjuk, ha éppen meghámoztunk otthon egyet. Ha viszont nem akarunk a tűzhely felett őrködni, akkor asztali verzióban is készíthetünk narancsos illatosítót. Vágjunk félbe egy narancsot, fejtsük ki a belét – ezt később narancsléhez felhasználhatjuk. Végül tegyünk két evőkanál sót a narancs héjába, helyezzük bele az egészet egy csinos tálkába, és állítsuk az asztalra, hogy narancsillattal töltse be a szobát.