Otthon

Nem lehet kimenni, annyi a szúnyog

Szeged környékén nem tudják kiengedni a gyerekeket játszani, irtásra viszont nincs pénz. Ha nincs más megoldás, több házi praktikával enyhíthetjük a kínjainkat. Ebből szedtünk össze párat.

A rendszeres esőzés és az elhúzódó belvíz miatt a Szeged környéki településeken annyira elszaporodtak a szúnyogok, hogy nem lehet hosszabb időn keresztül a szabadban tartózkodni, mondta el Molnár Róbert, Kübekháza kétségbeesett polgármestere.

Katasztrófahelyzet

Állítólag a szülők már nem tudják kiengedni a gyerekeket a házból, és a május elsejei ünnepségeket is tönkretette a szúnyoghad. A polgármester katasztrófahelyzetnek nevezte a problémát, amit önerőből képtelenek megoldani. Ezért több sikertelen segítségkérés után végül Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult.

Nem lehet kimenni, annyi a szúnyog

Közben már a fővárost is ostromolják a szúnyogok, a Dunához közel és a környező utcákban legalábbis már vadul csípnek. Ezért Budapesten már szerda este elkezdték az első irtást, és csütörtök reggel a Balatonon is belevágtak a biológiai után a kémiai irtásba, aminek az eredménye két nap elteltével már biztosan érzékelhető lesz.

Spray, szúnyogháló, fokhagymás olaj

Amíg nem érkezik meg az irtás, addig védekezhetünk a csípések ellen drogériákban kapható szúnyogellenes spray-vel, amit magunkra fújhatunk, de ha természetesebb megoldásra vágyunk, akkor elűzhetjük őket a borsmenta, a kamilla, a menta, a bazsalikom vagy a varádics illatával. Lakásba a legbiztosabb megoldás a szúnyogháló, de állítólag például a muskátli illata is hatásos ellenük.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Irtanak Budapesten Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Állítólag beválik az is, ha fokhagymás olajjal dörzsöljük be a testünket, legalábbis a Nők Lapja Café egyik szerkesztője ehhez a vészmegoldáshoz folyamodott, amikor egy fertő-tavi esküvőn vendégeskedett, és majdnem megették őket a szúnyogok. Mivel más nem volt kéznél, végső elkeseredésükben a konyháról szereztek salátaolajat, ami valóban hatásosnak bizonyult. Viszont valószínűleg az ellenkező nemet is hatásosan távol tartja. Még több szúnyogűző tippet itt olvashatsz.

Viszketésre pálinka vagy körömmarás

A csípés utáni viszketés enyhítésére is rengeteg házi praktika forog közszájon. A képszerkesztőnk például elsők között javasolta a pálinkás bedörzsölést, mivel az alkohol fertőtlenít és gyorsan párolog, azaz hűsít is. A Balaton mellől származó kolléganőnk arra esküszik, hogy körömmel érdemes egy ikszet nyomni a csípésre, így a kis fájdalom elhomályosítja a viszketést. Esetleg meg is nyálazhatjuk a kis piros dudorokat.

Nem lehet kimenni, annyi a szúnyog

Hatásos az ismert kencék mellett állítólag a vietnami balzsam is, de vízparti nyaraláson tapasztaltuk már azt is, hogy egy bizonyos csípésszám után egyszerűen immunissá váltunk. Csak az elején kellett kibírni vakarózás nélkül, és egy idő után semmiféle viszketést nem éreztünk egész este, és másnap a piros pöttyökön túl semmi gondunk nem volt. Egyébként is azt mondják, hogy a szúnyogcsípés jó reumára.

Ti milyen eszközökkel, praktikákkal védekeztek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top