Otthon

Hogyan válasszunk jól epret?

Melyik eper a legjobb frissen, fagyasztásra vagy lekvárnak? Összegyűjtöttük, amit érdemes tudni!

Hogyan válasszunk epret?Május végén, amikor megkezdődik a szamócaszezon, a bevásárlóközpontok és a piacok pultjai roskadoznak a szebbnél szebb gyümölcsöktől és kinyitnak az eperföldek. Messziről az egyik piros halom olyan, mint a másik, de ha közelebb megyünk, láthatóvá válnak a különbségek: a szín, illat, méret, állag. A csúnyákat persze könnyű kiszúrni, de nem elég, ha szépet veszünk, a felhasználási szándékunknak is megfelelőt kell választanunk!

Friss fogyasztásra:

– legyen esztétikus, tetszetős alakú, élénk színű, nagy méretű
– roppanó húsú, ne túl puha
– finom illatú és zamatú

Fagyasztásra:
– fagyasztáshoz legyen keményebb állagú, így kiolvasztás után is frissnek tűnik
– egyforma méretű (így egyenletesen fagy meg)

Lekvárnak:
– legyen könnyen csumázható
– legyen sötétebb húsú és gyümölcsszínű

Nem mindegy, hogy miben kínálják!
A szamócát általában fa- vagy műanyag rekeszekbe, esetleg kartonpapír dobozokba csomagolják és szállítják az eladási helyre. A fogyasztók azonban – a minőség megőrzése érdekében – sokszor félkilós kiszerelésű műanyag vagy papírtálcában vásárolhatják meg az üzletekben. Azok, akik piacokon vásárolnak az „ömlesztett” áruból, igyekezzenek aprólékosan válogatni és a törődött szemeket nem a kosárba tenni.

Hogyan válasszunk epret?

Amint hazaértünk, mindig távolítsuk el a sérült szemeket, és 0-5 °C-on, jól levegőzött helyen, lehetőség szerint hűtőben tároljuk az epret fogyasztásig. Az érett gyümölcs legfeljebb 5-7 napig áll el. A szamóca víztartalma magas, ezért a hűtőben ne takarjuk le, és csak tálalás előtt mossuk meg.

Hol szedhetjük magunk? Igaz, hogy fokozza a vágyat az eper? Tovább a Hobbikert oldalára! >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top