Otthon

A városi méhészkedés a legújabb őrület

A bécsi Operaház tetején is laknak méhek, és most Budapesten is munkához látnak a városi méhészek.

Miután egyre szaporodnak Budapesten a közösségi kertek, ahol bármelyik városlakó megtermelheti magának a lecsónak valót, most egy új, érdekes kezdeményezés ütötte fel a fejét a fővárosban. New York, London és Párizs házai között már lassan egy évtizede dolgoznak serényen a méhek, de a bécsi Operaház tetején is állnak kaptárak. Most egy frankfurti páros nálunk is igyekszik meghonosítani a városi méhészetet.

A városi méhészkedés a legújabb őrület

A méhészkedésbe bárki bekapcsolódhat, aki érez magában lelkesedést, a cél az, hogy a jelentkezők a szakértők mellett őszig maguk is elsajátítsák a méhészkedés alapjait. A rendhagyó városi méhészképzés támogatja is a résztvevőket, hiszen ez a gazdálkodási forma a későbbiekben akár megélhetési lehetőséget nyújthat nekik.

A német művészek irányításával augusztus végén a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoznak. A kaptárak tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek, amelynek makettszerű tereibe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó kiállítást. A finger csoport idén Frankfurtban nyitotta meg az első ilyen múzeumot, amelynek budapesti fiókját a nyári közös munka során alakítják ki. A rendhagyó intézmény négy „teremmel” és tematikus kiállításokkal fogadja majd a látogatókat – embereket és méheket egyaránt.

A városi méhészkedés a legújabb őrület

Magyarországon a méhészkedés jelentős múltra tekint vissza, hiszen a XVII. századtól dokumentálták hazai méhészetek létezését, az 1800-as évek közepén pedig megalakultak az első méhészcéhek. Ma Magyarország az egyik legjelentősebb mézexportőr az Európai Unióban, ugyanakkor a városi méhészkedésnek egyelőre nincsenek hagyományai, írják a szervezők. A méhészcsoportba június 20-ig lehet majd jelentkezni, de előtte egy bemutatkozó eseményt is tartanak június 5-én, szerdán 19 órától a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top