Otthon

Túlzsúfolt lakásban él a magyarok fele

Sok helyen alszik együtt háromnál több gyerek, de előfordul az is, hogy a szülőknek nincsen saját szobája.

Magyarországon sokan laknak családi házban az európai átlaghoz képest, mégis rengetegen élnek szűkös otthonokban az Eurostat felmérése szerint. Itthon egészen pontosan az emberek 47 százaléka él túlzsúfolt házban vagy lakásban, ami a negyedik legrosszabb átlag az unióban.

Az Európai Unió országai közül csak Románia, Bulgária és Lengyelország előzött meg minket ezen a listán, és nagyjából Horvátországgal állunk egy szinten. Ezzel szemben Hollandiában és Belgiumban ez csak a lakosság 2 százalékánál fordul elő. Akkor számít túlzsúfolnak egy lakás, ha három vagy több gyerek lakik egy szobában, nincs saját szobájuk a szülőknek vagy egy egyedülálló felnőttnek.

Túlzsúfolt lakásban él a magyarok fele

Még rosszabb a helyzet, ha azt vesszük, a legszegényebb családok közül mennyien élnek túlzsúfolt házakban. Ez Magyarországon 71 százalék, a legmagasabb átlag Európában, ez durván 700 ezer gyereket és felnőttet érint. Nem sokkal jobb a helyzet Romániában és Lengyelországban sem ezen a téren.

Tényleg ragaszkodunk a saját házhoz

A felmérésből kirajzolódik az is, hogy a magyarok valóban sokkal jobban ragaszkodnak a saját házhoz vagy lakáshoz az európai átlaghoz képest. Még Romániában, Litvániában, Szlovákiában és Horvátországban gondolkoznak hasonlóan az emberek. A nyugat-európai országokban, ahol több a bérlő, az emberek negyede inkább bérel, és Svájcban már több a bérlő, mint az, aki a saját házában él.

A lila jelzi a saját lakásban élőket, a zöld a bérlőket. Kattints a képre a teljes ábráért!
A lila jelzi a saját lakásban élőket, a zöld a bérlőket. Kattints a képre a teljes ábráért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top