Otthon

Csináld magad: esküvői rózsa szalagból

Egyedi kiegészítőkkel egy egyszerű nyári ruhából is alkalmi öltözetet varázsolhatunk. Esküvőre tökéletes választás a textilrózsa, amit egy szép szalagból magunk is megvarrhatunk, ha követjük a rózsakészítéssel foglalkozó Gemma útmutatását. Mostantól rendszeresen vendégül látjuk a Nők Lapja Cafén a kézművesek online piactereként működő Meska egy-egy alkotóját, akik megosztják velünk a praktikáikat.

Most, hogy beköszöntött az esküvők szezonja, sokan törik a fejüket: jó-jó, de mégis, mit vegyek fel a legjobb barátnőm, az unokatesóm vagy a férjem húgának az esküvőjére? Ilyenkor az is átfut az ember lánya agyán, hogy igencsak csábítóak a neten keringő fotók, amelyek külföldi dizájnerruhákat mutatnak, az ezzel kapcsolatos álmoknak azonban a pénztárca hamar határt szab.

Költségkímélő esküvői szett

„Ha valami költségkímélő megoldásra van szükséged, dobd fel egy egyedi, kézzel készült kiegészítővel a már meglévő szettedet” – javasolja Gemma, a Meska.hu egyik alkotója. Például tűzz egy púder- vagy mentaszínű szalagrózsát a tavaly, szezon végi leárazáskor beszerzett romantikus, nyári kisruhádra!

A rózsát teheted éppen a hajadba egy csattal, vagy rögzítheted hajpántra, sőt egy ilyen textilvirág stílusossá varázsolja az ifjú párnak szánt ajándék csomagolását is. A szalagrózsa elkészítése csupán egy kis gyakorlást igényel, és nagyszerű kiegészítő válhat belőle!

Amire szükséged lesz hozzá:

Csináld magad: esküvői rózsa szalagból

– kb. 1 méternyi pasztell színű szalagra (a képeken 20 milliméter széles)
– színben harmonizáló cérnára
– ollóra
– tűre

Így készítsd el:


1.
A szalag végét hajtsd félbe, és pár centiméternyit csavarj fel! Ez lesz a rózsád közepe. Néhány öltéssel rögzítsd a textilt! Dupla szállal varrj, hogy a kész mű a lehető legstabilabb legyen!

Csináld magad: esküvői rózsa szalagból

2. Ezt követően kissé told el a félbehajtott szalag két oldalát egymáson, mintha elcsúsztatnád a rétegeket. (A fotón látható mértékben.) Én bal kézben szoktam tartani a virágot, jobb kézzel pedig az óramutató járásával megegyező irányban haladok és építem fel a rózsát. Hajtsd lefelé a szalagot egészen a rózsa közepéig, és varrd meg 1-2 öltéssel a lehajtott réteget!

Csináld magad: esküvői rózsa szalagból

3. Innét kezdve csupán a „lehajtás, levarrás” lépést kell ismételned, amíg elégedett nem leszel a rózsa szélességével. (Figyelj arra, hogy a szalagod szélessége bizonyos mértékig korlátozza a virág végleges méretét. A szélességnek maximum másfélszerese lehet az átmérő majd.)

Csináld magad: esküvői rózsa szalagból

4. Ha elérted a végső formát, vágd le a szalag végét, és varrd hozzá a rózsa aljához az utolsó szakaszt. Természetes, hogy kis „szára” maradt a rózsának. Egy bátor nyisszantás, és már semmi akadálya, hogy felvarrd a kiválasztott helyre. Sok örömet hozzá!

Gemmáról

Csináld magad: esküvői rózsa szalagbólKulcsár Melinda hivatását tekintve zenetanár, Waldorf-pedagógus és grafológus, mindemellett pedig a rózsakészítés szerelmese. Olyan egyedi textilrózsák születnek a keze alatt, amelyekből kiegészítők, fejdíszek, brossok, vagy éppen cipőklipszek lesznek. 2010-ben nyitott virtuális
boltot a Meskán
.

Szépség és minőség tekintetében nem ismer kompromisszumot, vallja magáról. Ezt mutatja a névválasztása is: a „gemma” latin szó, jelentése: igazgyöngy, ékkő.

Művészi textilrózsáit azoknak a hölgyeknek készíti, akik számára fontos a nőiesség, a harmónia, az egyediség, a minőség, a szépség. Többféle technikát is alkalmaz. Van köztük olyan, amelyet már a viktoriánus kalapok készítésénél is használtak, míg a legklasszikusabb, légies rózsáit saját maga kísérletezte ki.

Hobbija és lételeme a zene: Puccinitől egészen a dzsesszig. Ezek a különböző zenei stílusok egyfajta szabadságot jelentenek neki. Álma, hogy legyen egy saját műhelye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top