Otthon

Hogyan dekoráljuk a gyerekszoba falát?

Szeretnéd, ha Bambi, Micimackó vagy egy kedves erdei bagoly tenné hangulatosabbá a gyerekszobát, de nem tudod, hogyan kezdj neki a falfestésnek? Kezdők is belevághatnak, csak pár jó tanácsot érdemes megfogadni. Blinka Annamária, a már főállásban is falfestéssel foglalkozó kétgyerekes édesanya látott el bennünket hasznos tippekkel.

Lassan nincs is olyan alkotásra hajlamos édesanya, aki ne gondolkozna azon, milyen jó volna vidám figurákkal színesíteni a gyerekszoba falát. A Kreatív Anyukák Klubjának pályázatán az is kiderült, rengeteg ügyes kezű kismama akad országszerte. Ez a cikk most nem nekik szól, hanem azoknak, akik komolyabb tapasztalat nélkül szeretnének belevágni a gyerekszoba falának kidekorálásába.

Hogyan dekoráljuk ki a gyerekszoba falát?

Hogy bárkinek lehessen sikerélménye, összeszedtük a legfontosabb tippeket a vajdasági Blinka Annamária segítségével, aki sokáig hobbiszinten űzte a falfestést, de néhány éve már ebből is él meg.

Bambit fest a szülésznő

„Annak idején én is könnyebben el tudtam volna kezdeni, ha valaki segített volna tanácsokkal, és nem egyedül kellett volna rájönnöm a dolgok menetére” – mondta nekünk a kétgyerekes anyuka, aki végzettsége szerint szülésznő. Először a saját szobáját festette ki még 14 évesen, majd a barátnőkét, később az ismerősök gyerekszobáit, és folyamatosan egyre többen hívták festeni. Miután iskolába kezdtek járni a gyerekei, felmondott a munkahelyén, és azóta csak ezzel foglalkozik, mivel így maga tudja beosztani az idejét.

Hogyan dekoráljuk ki a gyerekszoba falát?

A most divatos falmatricák megfestéséhez nem kell nagy kézügyesség, szoktam ajánlani, hogy nyugodtan próbálkozzanak, mert nagyon elrontani nem lehet – biztatta a bátortalanokat.
– Az első talán nem lesz tökéletes, de másodjára, harmadjára belejön az ember.”

Az első alkotása neki sem volt hibától mentes, főleg hogy temperával esett neki a falnak nagy lelkesen, csakhogy az nem vízálló és maszatálló, ráadásul drágább is. „Egy gyerekszobánál figyelni kell arra, hogy a kicsik szeretik simogatni a frissen felfestett Micimackót, ezért fontos, hogy tartós, vízálló festéket használjunk, különben hamar maszathalmaz válik belőle” – mondta.

A legfontosabb lépések Annamari tippjeivel

Hogyan dekoráljuk ki a gyerekszoba falát?Mit fessünk fel?

Először válasszuk ki, milyen képet szeretnénk felfesteni. Rákereshetünk az interneten például mesék címeire vagy falmatricákra, rengeteg képet fogunk találni, de ebben a Nők Lapja Café fórumán is gyűjtöttek sablonokat az olvasók. A kezdőknek érdemes olyan képet választaniuk, amit csak le kell másolni, és nincsen benne színátmenet, elég a figurákat kifesteni a megfelelő színre, majd a kontúrokat meghúzni feketével. Ilyenek például a Hupikék törpikék szereplői, ezekkel a rajzokkal nem nagyon lehet tévedni.

Ennél sokkal nehezebb megfesteni mondjuk az Oroszlánkirályt, ahol egy alapszínt kell felvinni, majd egy sötétebb árnyalattal rámenni ott, ahová az árnyékok esnek. Így válik térbelivé a figura.

Figyeljünk az ecsetre!

Nagyon fontos, hogy milyen az ecset, és milyen a festék. Ha mindkettő megfelelő, az nagyon jó kiindulópont. A puhább sörtéjű ecsetekkel nagyon szép kontúrokat lehet húzni, a durvábbakkal pedig szépen lehet árnyalatokat csinálni.

Milyen festéket válasszunk?

A festékválasztásnál az első szempont az, hogy jó színtakarású egyen, mivel ezeket az aprólékos rajzokat sok munka többször átfesteni. Ezért érdemes kültéri festékeket használni, a betonfestékekkel nagyon szép hatásokat lehet elérni.

A másik előnyük, hogy mivel vízállóak, a konyhában vagy fürdőben is szépen megmaradnak, és bírják azt is, ha a gyerekek tapogatják. Ha maszatos lesz a kép, vizes ruhával le lehet törölni, bár ez sem bírja a végtelenségig. Nagy mennyiségű festékre nincsen szükségünk, a főbb színekből is elég egy-egy deci.

Így játszhatunk a színekkel

A színeket magunk is kikeverhetjük, csak arra figyeljünk, hogy a fehér alapszínből jó minőségűt vegyünk. Ha kikevertünk egy árnyalatot, előbb próbáljuk ki, hogyan mutat a falon, vigyünk fel egy kicsit ecsetvonásnyit, szárítsuk meg hajszárítóval, így időben látni fogjuk, ha még változtatni kell rajta.

Fehér betonfestéket a feketébe is érdemes keverni, mert így jobban fed, és a színén nem látszik, hogy nem tiszta feketével dolgoztunk. Az élénkebb színeket, mint a pink vagy a türkiz, viszont nagyon nehéz kikeverni, ezeket jobb megvenni készen.

Hogyan kerül ez a falra?

Hogyan dekoráljuk ki a gyerekszoba falát?Az egyik legnagyobb kérdés az, hogyan vigyük fel a kiválasztott képet a falra. A legegyszerűbb megoldás, ha projektorral vagy diavetítővel kivetítjük, és átfestjük a körvonalakat. Projektort viszont nem tud mindenki kölcsönkérni, a diavetítővel pedig csak azt vetíthetjük ki, ami megvan nekünk diafilmen.

Ha mindkét út zsákutca, de félünk vonalvezető nélkül nekimenni az üres falnak, akkor is marad egy harmadik, kicsit bütykölősebb megoldás: indigóval is felrajzolhatjuk a falra a mesefigurákat. Ehhez nyomtassuk ki először a képünket egy A4-es lapra, majd rajzoljunk rá vonalzóval egy szabályos négyzetrácsot, ennek a segítségével rajzolhatjuk majd át egy nagyobb papírra a képünket. Ez azért is fontos, mert egy többméteres képnél könnyen el lehet csúszni az arányokkal.

Hobbiboltban vagy művészellátóban vegyünk nagyméretű, vastag papírt, aminek van tartása, húzzuk be arra is a négyzetrácsot, és kezdhetjük átmásolni a mesefiguráinkat. Ha szükséges, több lapot is összeragaszthatunk. Amikor elkészültünk, a megfelelő mennyiségű egymáshoz ragasztott indigóval egyszerűen átrajzolhatjuk a mintát a falra.

+1 tipp

Ha nem akarjuk már az elején elmaszatolni a művünket, akkor mindig felülről lefelé haladjunk a festéssel, a jobb kezesek balról jobbra, a balkezesek fordítva. Különben könnyen elkenhetjük a frissen felvitt képet, ahogy a csuklónkkal támaszkodunk a falon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top