Már rengeteg helyen árulják a görögdinnyét és a sárgadinnyét, de a magyar, szabadföldi termésre még két hetet várni kell. Hétvégén egy vidéki zöldséges panaszkodott nekünk arról, hogy nem lesz idén szép hazai, szabadföldi sárgadinnye, ezért egész nyáron ehetjük majd a külföldit. Nagy sárgadinnye-rajongóként erre felkaptuk a fejünket, és felhívtuk a Magyar Dinnyeszövetséget, hogy megtudjuk, mire számíthatunk a tavalyi remek év után.
„Idén a szabadföldi sárgadinnye vélhetően nem olyan jó minőségű. Beszélik, hogy kevesebb lesz, kisebb lesz, de csak két hét múlva derül ki, milyen a termés, amikor megérik” – mondta el a Nők Lapja Cafénak Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, aki szerint aggodalomra nincsen ok, hiszen nagyon jó minőségű a fóliás sárgadinnye, ami már most is kapható a boltokban.
Jön a minőségi, magyar görögdinnye
Görögdinnyéből egyelőre csak külföldit kaphatunk, de már nem kell sokat várni, Simonka György szerint két hét múlva érkezik az első osztályú, magyar görögdinnye. Két éve ugyanis kötelező osztályozni a görögdinnyéket, és amelyiknek vastagabb a héja és alacsonyabb a cukortartalma, azt másodosztályúnak minősítik.
„Azt üzenem a hölgyeknek, hogy két dolgot figyeljenek: az egyik, hogy legyen ráírva a görögdinnyére, hogy magyar, és ha jó minőséget szeretnének, akkor legyen ráírva az is, hogy első osztály” – tette hozzá búcsúzóul a dinnyeszövetség elnöke.