A levegőillatosítás szokása nem új keletű dolog: amíg Indiában füstölögtek, addig a viktoriánus Angliában cserépedénybe helyezett illatos virágszirmokat rothasztottak (innen az elnevezés is: potpourri = rothasztó edény). A régen divatos, most ismét felfedezett szobai illatosító egyveleg egyszerűen elkészíthető, sőt gyakran jobb eredményt érhetünk el házilag, mint a boltokban kapható fáradt utánzatokkal.
Milyen illatos szirmokat és növényi részeket válogassunk össze, hogy aztán hónapokig díszíthessen az asztalon az illatos tálka?
Minden illatos növényrész szerepelhet benne: a kertben termett levendula, rozmaring, bazsalikom, rózsaszirom, virágok, bogyók, meggylevél, továbbá citrushéj vagy -szelet, fahéj, ánizs. A mixelésnek csak a kerti kínálat szabhat határt.
Jól mutatnak a különböző színárnyalatú virágszirmok: a szarkaláb sárga, rózsaszín vagy kékes-lilás virágai, a levendula jellegzetes illatú virágfüzérei vagy a here gömbvirágzata. Az illatos levelek közül használhatunk babérlevelet, citromillatú muskátli levelét, a termések közül borókabogyót. Gyakran alkalmazzák különböző nőszirmok gyökérporát is.
A virágszirmokat, leveleket és a citrushéjat szárítsuk meg rácson. Ez kb. 7-10 napot vesz igénybe. A szárított leveleket és a virágszirmok egy részét morzsoljuk szét, majd dolgozzuk össze.
Mennyi idő alatt érik össze, és hogyan marad tartós az illata? Tovább a hobbikert.hu-ra!>>