Otthon

“Büszke vagyok Ashára”

Valószínűleg nem sok olyan magyar polgár van, aki még nem hallott a budapesti állatkert bébibummjáról. Kiselefánt, oroszlánkölykök, zsiráfbaba és még rengeteg apróság várják a látogatókat. A Fővárosi Állatkert főállatorvosával beszélgetve megtudtuk, hogyan sikerült ilyen látványos eredményeket elérni.

Megdöbbentő az elmúlt időszak termékenységi mutatója a Fővárosi Állat- és Növénykertben: több mint 70 állatkölyök született! A cukiság mellett sokuk nem kevés büszkeségre is okot ad, Asha például, akiért a fél ország aggódott születése után, 1961 óta az első ázsiai kiselefánt Magyarországon, de egész Európában is alig néhány elefánt születik évente.

Dr. Soós Endréről kap szurit a kisoroszlán. Kattints a képre a többi cuki fotóért! Fotók: zoobudapest.com
Dr. Sós Endréről kap szurit a kisoroszlán. Kattints a képre a többi cuki fotóért!
Fotók: zoobudapest.com

Shemsa, a kis zsiráf is ritka darab, aki már látott természetfilmen zsiráfszülést, tudja, mennyire kényes folyamatról van szó. A pár hónap különbséggel világra jött kétalomnyi ázsiaioroszlán-szaporulat, összesen hét gyönyörű cicus, pedig jelenleg az egész EU legnagyobb ilyen állománya. Dr. Sós Endrével, az Állatkert főállatorvosával beszélgettünk állatbébikről, szakmai kihívásokról és orrszarvúspermáról.

– Hogyan lesz valakiből állatkerti állatorvos?

– Mindig is nagyon érdekelt az állatkerti munka, már hallgatókoromban bejártam segíteni, és aztán 1995-ben, miután lediplomáztam, azonnal az Állatkertben kezdtem el dolgozni.

– De hogy lehet orrszarvú-, elefánt- vagy oroszlángyógyításban tapasztalatot szerezni?

– Leginkább munka közben. Az állatorvosi egyetem nyilván nem a vadon élő, főleg nem egzotikus állatok gondozására készít fel, így először én is a már itt dolgozó, idősebb és tapasztalt kollégáktól tanultam. Egy állatkerti állatorvos azonban manapság már nemcsak a saját csapatára számíthat, rendkívül gyorsan és intenzíven fejlődő szakmáról van szó. Folyamatos a kommunikáció az egyes állatkertek között, számos témában konzultálunk egymással.

A legnagyobb szakmai eredménynek számító orrszarvú-tenyészprogramunknak köszönhetően két rinocéroszbébi született, és emögött is komoly nemzetközi együttműködés áll. Sokat segített például a német vastagbőrű-ultrahangozó csapat, akik ennek a területnek a szakértői.

– Miért az orrszarvúk születése számít a legfontosabbnak szakmai szempontból?

– Nagyon büszkék vagyunk persze minden nálunk született állatra, de természetesen minél nehezebb fogságban szaporítani egy fajt, annál nagyobb az eredmény is. Az orrszarvúak többszörösen érdekesek ebből a szempontból, mivel egyrészt igen veszélyeztetett fajnak számítanak, másrészt pedig a szaporodásuk bonyolult és kényes folyamat.

Az orrszarvúbébi nem olyan népszerű, pedig ő is aranyos. Kattints a képre a többi cuki fotóért!
Az orrszarvúbébi nem olyan népszerű, pedig ő is aranyos. Kattints a képre a többi cuki fotóért!

Mesterséges termékenyítéssel pedig nagyon ritkán sikerül eredményt elérni, olyannyira, hogy Layla 2007-es születése volt az első ilyen szaporulat a világon. De a másodikként született Lisimba is világelsőnek számít, mert az ő esetében kriokonzervált, azaz fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtunk. Az anya és az apa, aki az angliai colchesteri állatkert lakója, sosem találkoztak. De rendelkezünk Afrikában vadon élő hím orrszarvúak ivarsejtjeivel is.

– Honnan szereztek orrszarvúspermát, csak nem elmentek érte?

– De igen, egy film forgatását használtuk fel lehetőségként. Helikopterről lőttük ki az altatólövedéket a hímekre, majd begyűjtöttük az ivarsejteket. Még maradt is egy megtermékenyítésre való adag, reménykedünk benne, hogy Lulunak sikerül újra vemhesülnie.

– Mondhatjuk, hogy az orrszarvúak a kedvenc állatai?

– Bár nem gondolok rájuk úgy, mint a kedvenceimre, tagadhatatlanul hozzájuk kötődöm a legjobban. Jó velük dolgozni, együttműködőek. De szeretem az elefántokat is nagyon, Ashára is büszke vagyok. Az állatokhoz való kötődés egyébként igen erős az állatkerti dolgozók körében, még a kecskékre is házi kedvencként tekintünk, mindent megteszünk értük, ha betegek, és minden egyes állat elvesztését megszenvedjük.

– Voltak már ilyen szomorú esetek?

– Sajnos ez elkerülhetetlen. Elefánt és zsiráf is pusztult már el a kezeim között, nagyon nehéz elviselni olyankor a tehetetlenség érzését, hogy nem tudok segíteni. Egyet tehetek: tanulok a tapasztalatból, hogy többet ne fordulhasson elő.

Asha formában van. Kattints a képre a többi cuki fotóért!
Asha formában van. Kattints a képre a többi cuki fotóért!

– Melyik állattal a legnehezebb jó kapcsolatot kialakítani?

– Mivel a főemlősök, a gorillák és az orangutánok kétségkívül az állatkert legintelligensebb állatai, ők azok, akik a legkönnyebben az állatorvos személyéhez kötik a különböző beavatkozásokat, és bizony nehéz a bizalmukat megszerezni. Az orangutánok különösen érzékeny lények. Chuij, a hímünk például, amikor az első „feleségével” próbáltuk összehozni, búskomor lett és depresszióssá vált. A nőstény ugyanis erősebb volt nála és rendszeresen megalázta. Végül oda jutottunk, hogy Chuijnak bélelzáródása lett, és meg kellett operálnunk. Szerencsére sikerült egy másik állatkertből új menyasszonyt szereznünk neki, akivel sokkal jobban kijön, már kölykük is született.

– Az állatkerti állatorvos tehát egyben pszichológus is?

– Igen, sok esetben nagyon oda kell figyelnünk az állatok lelkére is. Rengeteg munkával jár, sokszor hétvégén is dolgozunk, és amikor krízis van, akkor menni kell. A nagy fiam, bár korábban állatorvosnak készült, le is tett a tervéről. A 9,5 éves lányom viszont talán tényleg a nyomomba lép, örülnék neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top