Otthon

Itt a böjt, mondj le a zacsiról!

A feladat: ne hozz el a boltból nejlonszatyrot a héten. Menni fog? Ha igen, akkor máris tettél valamit a környezetedért, ráadásul klassz textiltáskát is nyerhetsz.

„A pékségben nagyon megdicsértek, hogy saját zacsit adtam a zsemléhez! Nálam mindig van 5-10 kis zacsi is. Ami nem lukas vagy zsíros, azt ki is szoktam mosni.”, „Piroska óta a fonott kosár a legcsinosabb kiegészítő, és sok minden elfér benne”, „Én a kutyatápos zsákokból varrok bevásárlószatyrokat, azokat viszem magammal”, „Ajánlom a városi (és nem városi, de felelős) kutyásoknak, kutyagumi szedéshez a zacsi helyett a bármelyik bejáratnál a kapucsengőnél fellelhető reklámújságok használatát” – íme, pár ökoötlet azoktól, akik többedmagukkal kiűzték (legalábbis 2 hétre) az életükből a műanyagzacskót.

A Felelős Gasztrohős által elindított Zacsi Böjt elnevezésű kezdeményezéshez egy hét alatt már több mint 550-en csatlakoztak, és osztották meg hasonszőrű ökobarátokkal, milyen is az élet zacsi nélkül, s hogy lehet a mindennapi bevásárlásokat megúszni így.

Kanadában betiltották

„A tengerekben kialakult szemétfoltok számunkra talán messzinek tűnnek, azonban fontos felismerni, hogy mi is hozzájárulunk ehhez a környezetszennyezéshez  – mondja dr. Horvátth Sarolta, a Zacsi Böjt főszervezője. – Több országban, így Olaszországban és Kanadában központilag, jogszabályokban tiltották be a nem lebomló nejlonszatyrok forgalmazását, másutt azok ingyen osztása tilos, éppen a környezetre gyakorolt káros hatásuk miatt. Szeretnénk elérni, hogy mindenki tartson a táskájában az áruk szállítására alkalmas szatyrot, textiltáskát, és azt használja, ha vásárolni megy.”

 

Még nem késő elkezdeni a böjtöt, hiszen november 4-éig tart, azaz még ezen a héten visszautasíthatod a zacskót, amikor úton-útfélen rád akarják sózni a boltokban. Ha pedig elég elszánt és ötletes környezetvédő vagy, minden bizonnyal a későbbiekben is mellőzni fogod a nejlonszatyrot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top