Otthon

Naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk

Hatalmas szemétörvények kavarognak a tengerekben. Az előrejelzések szerint a világ hulladéktermelése 2050-ben lesz a csúcson.

Ha nem változtatunk a szokásaikon, 2100-ra naponta akár 11 millió tonna szilárd halmazállapotú szemét keletkezhet. Rémisztő adat: a hulladéktermelés növekedése nagyobb, mint bármely más környezetkárosító tényezőé, az üvegházhatású gázokat is ideértve. Egyes kínai, koreai, brazíliai és mexikói szemétlerakókban például naponta 10 ezer tonna szemét landol.

Jelenleg az európai és észak-amerikai ipari országok termelik a legtöbb hulladékot. Itt a számítások szerint a napi szemétmennyiség 2050-ben érheti el a csúcsot.

A hulladék elsősorban a városi régiók problémája: a városlakók fejenként kétszer vagy akár négyszer több hulladékot termelnek, mint a vidéken élők. 2025-re a napi szemét mennyisége elérheti a több mint hatmillió tonnát, ez elég lenne kukásautók 5 ezer kilométeres konvojának megtöltéséhez. Ráadásul a környezetszennyezés meddővé is teheti a férfiakat!

Japán viszont példaértékű a szemétkezelés szempontjából: egy átlagos japán egyharmaddal kevesebb hulladékot termel, mint egy amerikai. Ez a kulturális normákra, a városok nagy népsűrűségére és az importtermékek drágaságára vezethető vissza.

Egyébként éppen a napokban indult egy kezdeményezés a műanyag zacskók használatának visszaszorítása érdekében. Még nem késő csatlakozni! A környezettudatosságra pedig már a kisebbeket is fokozatosan rávezethetjük játékosan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top