Otthon

Évtizedes tévhit dőlt meg a kutyákról

Nem teljesen igaz az a közkeletű nézet, hogy a farkát csóváló eb örül.

A kutyák farkcsóválásának iránya érzelmeiket tükrözheti, és ezt a jelzést a többi kutya felismeri, és megérti – állapította meg egy olasz kutatócsoport. Azaz nem biztos, hogy a farkát csóváló kutya örül, nem mindegy ugyanis, hogy milyen irányba mozgatja a farkát. Például a balra csóváló kutyákat negatív érzelmek gyötrik, és ezt a többi kutya felismeri, és helyesen értelmezi.

A Trentói Egyetem kutatói úgy jutottak erre a következtetésre, hogy kísérletsorozatukban kutyáknak más kutyák farkcsóválós videofelvételeit mutatták meg. A kutyák agyának két féltekéje – az emberéhez hasonlóan – különböző feladatokat lát el. A kutyafarok jobbra tartó mozdulatainál a bal agyfélteke aktív, és az állat pozitív érzelmeket mutat – például ha a gazdáját látja. Ha a jobb agyfélteke aktív, inkább balra irányul a farkcsóválás. Olyankor történik ez, amikor a kutya barátságtalan ebbel néz szembe.

Az új ismeretek a kutyatartók számára is hasznosak lehetnek, ha pontosabban szeretnék érteni kedvenceik kedélyállapotát.  

Szeretnéd megtudni, mi jellemzi a kutyádat, s mit árul el róla a születési dátuma? Kattints a Nagy kutyahoroszkópra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top