Otthon

A 10 leggyakoribb lakberendezési hiba

Színek, világítás, sok-sok apró mütyür a polcokon, az Otthonkommandó bloggere összegezte tapasztalatait, és pontokba szedte azokat a lakberendezési hibákat, amikbe a leggyakrabban beleesünk.

“Nem ízlésről és tetszik-nem tetszik dolgokról lesz szó, hanem szabályokról, mert vannak, nem is kevés. Illetve olyan bakikról, amelyeket azért követünk el, mert nem ismerjük ezeket a szabályokat” – írja. Lássuk a fő bűneinket!

    •    Tervezési szempontok. A lakberendezés nem a fal színénél és a hozzá passzoló függönynél kezdődik. A helyiségek kialakításának, berendezésének meg kell felelnie egy sor funkcionális és ergonómiai szabálynak. A legelső hibákat akkor követjük el, amikor ezeket nem vesszük figyelembe. Akár azért, mert nem tudunk róluk, vagy az is lehet, hogy ismerjük őket, mégis önkényesen felülírjuk, nem foglalkozunk velük. Egy jól működő otthon alapja a pontos tervezés, de hát ez ugye nem látszik, így nem is lehet olyan fontos. Sokkal izgalmasabb a színeknek és a bútoroknak az összeválogatása… Gondolják sokan.

•    Túl sok szín! Lehetünk a színek szerelmesei, szerethetjük az élénk, erős színeket, de a lakberendezésben, különösen nagy felületen, óvatosan kell velük bánni. Vannak stílusok, amiknek kifejezetten jól állnak az ütős színek, de ezeket nem könnyű úgy összehozni, hogy a végeredmény harmonikus legyen. Ne fessünk minden helyiséget más színűre, mert az feldarabolja a lakást, és nem lesz egységes arca. Mindig az öltözködést hozom párhuzamként. Képzeld el, hogy minden ruhadarabod 1-1 helyiség a lakásban. Lehetsz harmonikusan színes és nézhetsz ki úgy is, mint egy bohóc. Sajnos a színes lakásoknál az utóbbi a gyakoribb.

Ilyen színeknél pontosan tudni kell, hogy mi hogy működik. Gyakorlott kezek kellenek, hogy jó eredmény szülessen:

A 10 leggyakoribb lakberendezési hiba

 

•    Bátortalanság. Ha valaki túl óvatos, akkor a végeredmény gyakran unalmas lesz, vagy olyan, amire azt mondjuk, hogy semmilyen. Igazság szerint még ez a legjobb hibatípus, mert ezen viszonylag könnyű segíteni. Elég 1-2 kiegészítő, textil, kisbútor, ami egyedi arcot varázsol a helyiségnek.

•    Túl sok apró dekor. A dekorációnál jobb szem előtt tartani a kevesebb több elvét. A sok apró ez-az nem tesz jót az összhatásnak, ráadásul sokszor amolyan “olcsó” feelingje van. Az ideális dekor nálam két részből áll. Egyrészt összekombinálni a funkcionalitással, tehát nem öncélú a dekoráció, hanem használati tárgy is egyben. Például tarthatod egy szép üvegben, dobozban a lisztet, a cukrot, ami passzol a hangulathoz. Ezen túlmenően pedig inkább legyen 1-2 hangsúlyos dekor és néhány kisebb, ami passzol hozzá. A dekoráció az, amivel nyugodtan lehetsz bátor, humoros vagy épp meghökkentő.

Nem könnyű eltalálni, hogy a sok dekor jól mutasson:

A 10 leggyakoribb lakberendezési hiba

 
   •    Világítás. A legnagyobb hiba ezzel kapcsolatban az, hogy nem használjuk ki a benne rejlő lehetőséget. Telenyomjuk a lakást spotokkal, és kész a világítás. Pedig ez az egyik legerősebb hangulatteremtő elem. Minél több fényforrás, hangulatvilágítás van, annál melegebb, barátságosabb a szoba. A másik fontos tényező, hogy milyenek a lámpák! De ez már a következő pont.

A folytatásért tovább az Otthomkommandó posztjára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top