Otthon

Konyhatrendek, 2014: megnéztük, mit tudnak a magyarok

Nincs olyan háziasszony, aki ne tudna magának elképzelni egy még szebb, még praktikusabb, még korszerűbb konyhát, így mindenképpen körül akartunk nézni az idei Konyhakiállításon, hogy szemrevételezzük az idei trendeket. A Lakjunk jól bloggere mérte fel nekünk a szépségeket és a rémségeket. Különös figyelmet szentelt a magyar konyhabútoroknak, és hamar talált olyan szimpatikus magyar céget, amelynek termékei nemcsak minőségben ütik meg a szintet, de megfizethetőek is.

Idén tervbe vettem, hogy ellátogatok a Konyhakiállításra, bár alapvetően nem vagyok nagy kiállításlátogató: egyrészt nem bírom a tömeget, ami valahol alapkövetelmény egy ilyen eseményen, másrészt aki ismeri a blogomat, az tudja, hogy kevéssé érdekelnek a vásárlók lenyűgözését szolgáló milliós berendezések. Tehát kíváncsian és egyúttal fenntartásokkal érkeztem pénteken kora délután. Belépve nem oszlottak el a bizonytalan érzéseim, először úgy éreztem, hogy a rémségek kicsiny boltja helyett a rémségek tágas arénájába érkeztem!

A rémségek

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

A szépségek

Viszont egy konyhába mégiscsak az ember gyomrán keresztül vezet az út, így miután megnéztem, milcsoda vasárnapi menüt ütött össze hétköznapi alapanyagokból Havas Dóra, alias Lilafüge, és a TV Paprikából jól ismert Bede Róbert a színpadon, újra nekivágtam, hogy megszeressem a kiállított konyhákat. De még mielőtt oda eljutottam, találtam néhány remek étkezőbútort, köztük olyanokat, amiket eddig csak képről ismertem, most viszont ki is próbálhattam őket:

Megnézem
Összes kép (1)

Mit tudnak a magyarok?

Egy konyhakiállítást akkor lehet feldolgozni, ha azért valami koncepcióval érkezünk. Az enyém az volt, hogy elsősorban a reményt keltő magyar cégeket fogom felkeresni, mert az érdekelt, vajon van-e alternatívája az IKEA-konyhaprogramnak? Tehát ha egy magyar család 1,5 millió forint körüli összeget szán a konyhára gépekkel, akkor ennyi pénzzel egyáltalán szóba állnak-e vele az IKEA-n kívül, és kaphat-e méretre készített bútort? Vajon milyen szolgáltatások vannak még az árban, ha konyhastúdióban és nem nagyáruházban vásárolunk?

Persze nem írnék én le egy hazai asztalost sem, és mindent ki lehet hozni még olcsóbban, de szerintem Józsi szaki a garázsműhelyben, bútortervezési ismeretek nélkül, ha nem követi az új fejlesztéseket, különösen az új anyagokat, ha neki a bútorkészítés a sarki bútorszabászatban méretre vágott laminált bútorlappal egyenlő, a “luxus” pedig a fenyő bútorlapból készült konyha, ne adj’ isten a műanyag fóliázott, bemart MDF, akkor mivel a munkája eredményét nem tudjuk összehasonlítani, inkább az áraiból se induljunk ki. Tehát az IKEA árait hasonlítsuk a profi konyhastúdiók termékeihez!

A minőség a Bányainál kezdődik

Ha hazai minőségi konyhabútor, akkor kezdjük a Bányainál. Most sem csalódtunk, a kiállított bútor szép volt, okos volt, remek anyagokból készült. És azon ritka standok közé tartozott, ahol minőségi, modern fabútorral jöttek!

Megnézem
Összes kép (1)

 

Pannónia Bútorstúdió: magyar szépség IKEA-s árban

Körbejárva úgy éreztem, és a hölgy is megerősített ebben, hogy a Pannónia Bútorstúdió egy középáras magyar vállalkozás, ráadásul számomra nagyon szimpatikus módon hazai munkaerővel, ráadásul környezettudatos módon állítják elő a termékeket. Megerősítették, hogy tudnak IKEA-áron dolgozni – persze ne az alsó kategóriára gondoljunk, inkább az Abstract, az Arsta vagy a Norje eleme árszintjére –, de egyéni tervezéssel, helyszíni felméréssel és beszereléssel együtt. Fogjátok szavukon őket!

Megnézem
Összes kép (1)

Nonoart Konyha: a letisztult német vonal

Szolgáltatásokban ugyanazt nyújtja a Nonoart, mint a Pannónia, viszont itt a bútorok nem itthon, hazai munkaerővel, hanem német gyárban, robottechnikával készülnek. Azt mesélték, hogy ma a versenyképes ár és a minőség optimálisan így kombinálható. Szomorú.

Megnézem
Összes kép (1)

Hogy például a Pannónia és a Nonoart árai hogyan alakulnak egymáshoz képest, azt akkor tudjuk meg, ha mindkét helyről kérünk ajánlatot – ha vásárolni készülnék, ezt én biztosan meg is tenném. Mivel a cég a német vonalat viszi, így elsősorban azoknak ajánlom őket, akik letisztult, modern vonalú konyhára vágynak. Itt a fabútor, a vidékies stílus nagyon marginális volt, illetve a tulajdonos hölgyön is úgy éreztem, hogy ilyesmit nem szívből tervez.

Franco & Stefano: a pozitív meglepetés

Aztán már nagyon későn – a hangosbemondó percenként közölte, hogy zárnak – találtam meg a Franco & Stefano standját, akik a nevükkel ellentétben magyar cég.

Megnézem
Összes kép (1)

Ami feltűnt, az a letisztult kialakítás, a csodálatos anyagok, a vonalak és az elegancia. A fallal elrejthető konyhát egyébként nem komálom: ha valaki beépít egy ilyet, miért rejtené el drága ajtókkal? De annyira tökéletes volt a látvány, hogy hazaérve már ugrottam is az oldalukra, ahol álomszép konyhákat találtam, ráadásul egyedülálló módon az áraikat – amelyek a minőséghez képest szerintem kiválóak – sem kezelik diszkréten, ami külön bónusz!

A 2014-es Konyhakiállítás trendjei


Színekben
Fehér, kapucsínó, krém ajtók, magas fényű felületképzéssel. Vagy teljesen sima fafrontok, nagyon szép furnérokkal.

Munkalapokban
Minőségi laminált, Corian, kőzúzalék, üveg. Öntött betonpultok. A minőségnek ára van.

Hátlapokban
Edzett üveg, színezve, képpel a legtöbb helyen. Esetleg a pult anyaga a falon. Bár azért vegyük hozzá, hogy kiállításon standot csempézni nem túl vidám buli. Az egyik blogon mostanság lehetett olyat olvasni, hogy vegyünk egy edzett üveglapot bármelyik üvegesnél, tegyünk mögé tapétát és rögzítsük a falra. Hogyne.

Egyrészt marha egyszerű egy 2-4 méteres üveglapot földobni a falra. Aki ezt ajánlja, biztos nem tapasztalt még zsíros gőzt, aminek az a tulajdonsága, hogy bárhová bekúszik, különösen szakszerűtlen szerelés esetén. Az a bármilyen üveg, bármilyen üvegestől sem pont igaz, hiszen itt nagyon vastag üvegekre gondoljunk, aminek nekikoccanthatjuk a lábost, és bírja a hőt. Az ára ennek megfelelő, szóval bármilyen kedvező a használat, szerintem nem olyan sokan tudják ezt választani.

Fogantyúkban
…amik nagyobbrészt nem látszanak. Ha mégis, akkor szinte mindig vízszintes, fém, minimál kialakításúak.

Megnézem
Összes kép (1)

Természetesen a kiállításon felvonultak menő konyhagépek is, de ezek azért nagyrészt kívül esnek az érdeklődésemen. Amit azért hazavittem volna:

* Gőzsütő, mert nagyon tetszettek a 3 perc alatt párolt zöldségek Bede Róbert menüjében.
* Egy egyszerű, Tchibo kapszulás kávéfőző, mert megfizethető a gép, finom a kávé, és reggel egy perc alatt készen lenne.
* Egy Gorenje retro hűtő – a vagány forma és színek miatt!

Konyhatrendek 2014: magyar bútort vagy áruházit?

Kinek ajánlok egy ilyen kiállítást?

* Aki biztosan vásárolni akar a közeljövőben, mert vannak kedvezmények.
* Aki egy helyen akar találkozni több céggel.
* Aki amúgy kedveli a lakberendezési kiállításokat, még akkor is, ha eget rengető újdonsággal nem fog találkozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top