Otthon

Megdöbbentő eredménnyel zártuk a folttisztítók tesztelését

A reklámok szerint ma már minden mosópor és folttisztító használata gyerekjáték, lényegében elég őket a piszkos ruhák közelébe rakni, és máris kész a csoda. Mi természetünknél fogva kételkedünk, ezért tesztnek vetettünk alá néhány mindenhol kapható márkát.

Könnyen beszerezhető folttisztítók, utánajárás nélkül

Egyszerű és hétköznapi tesztet végeztünk. Bementünk az első két drogériába, levettük a polcról az ott kapható folttisztítókat, és megnéztük, tényleg annyira hatékonyak-e. A válogatásnál a legfontosabb szempont az életszerűség volt: csak olyan terméket vásároltunk, amelyik nem igényelt különösebb utánajárást, és kifejezetten folteltávolítókra utaztunk, szóba sem jöhettek most a mosóporok. Így ezek kerültek a kosárba:

Iberia Revolution makacs foltokra
Denkmit mosószappan
Ariel Professional
Vanish szappan

Denkmit Fleckenstift

Csoki, mustár, lekvár és másfél órás száradás

Mivel a termékekről előszeretettel állítják, hogy a makacs és beszáradt foltokat is kiszedik, ezért mi is ezzel próbálkoztunk. Mustár, lekvár, csokoládészósz és vízfesték is került a fehér pólóra, amit aztán alaposan megszárítottunk a konvektoron. A ragacsokból szó szerint ropogós foltok lettek a száradás alatt. Volt rá idejük, mert nagyjából másfél órán át engedtük sülni és beivódni őket az anyagba. Kicsit közben mellesleg a radiátor tetejére is, de ezt már csak utólag vettük észre.

A folttisztító toll nem erre való

Az Ariel és az Iberia is folyékony folttisztító, ezért az alapos száradás után az előírásnak megfelelően néhány percig hagytuk dolgozni a szereket a foltokon, mielőtt vadul nekiestünk volna a dörzsölésnek. Mindkettőnek jó egyébként az illata, és könnyen is kezelhetőek.

Amíg magukra hagyva elkezdték oldani a foltokat, megnéztük, mit tud a Denkmit félelmetesen kicsi, de állítólag annál inkább hatékony folttisztító tolla. Egyértelmű, hogy nem ekkora szennyeződésekhez tervezték, ennek ellenére is sikerült megmozdítania a csokifoltot, igaz, néhány mozdulat után észrevettük, hogy a pamutanyag szétfeslett a sikálás közben, a szétmállott szálak pedig még másodpercekig gyanúsan pezsegtek, enyhén habos széllel.

Arra jutottunk tehát, hogy kevésbé vékony anyagokon, óvatosabb használattal jó lehet a toll kis foltoknál, nagyobb tisztításra viszont ez az eszköz nyilvánvalóan nem alkalmas. Teszten kívül egyébként kipróbáltam néhány nappal később egy műbőr táska eltávolíthatatlannak tűnő foltján, és néhány mozdulattal tökéletesen leszedte a piszkot anélkül, hogy a táskában kárt tett volna. Tehát beigazolódott a gyanú: tényleg jól jöhet a háztartásban, leginkább vésztartaléknak vagy utazáshoz.

Alig hittük el az eredményeket

Az Ariel és az Iberia hatóideje időközben lejárt, úgyhogy egy kád vízben, egyszerre estünk neki a mosásnak, bevetve a versenybe a két mosószappant is. Az Ariel kevesebb mint 1 perc alatt, az Iberia durván 1 perc alatt, a mosószappanok pedig intenzív dörzsölés mellett alig 2 perc alatt végezték el a dolgukat.

Mindenre fel voltunk készülve a vérző ujjaktól a szétmart körmökön át a végelgyengülésig, de arra nem, hogy ennyire rövid idő alatt ennyire látványos eredményt tudunk elérni. A vállalhatatlanul összepiszkolt, töréspontig foltozott ruhák mindegyikéből tökéletesen kijött minden létező folt, méghozzá elhanyagolható időkülönbséggel. A mosószappanok persze kissé munkásabbak voltak, mert több dörzsölést igényeltek, hiszen ott nem előzte meg a műveletet semmiféle áztatás – összességében mégis elmondható, hogy alig tartott több ideig működésbe hozni a termékeket, mint amennyire hosszúak a reklámfilmjeik.

A konklúzió

A folyékony folttisztítók értelemszerűen drágábbak voltak, mint a szappanos megoldások. Az Ariel ára 749 Ft, az Iberiáé 1599 Ft. Előbbinek 10 perc a javasolt hatóideje, utóbbit már elég csak 2-5 percre a foltokon hagyni. Használatuk és illatuk némileg kellemesebb. A Vanish szappan már kevésbé kényelmes, mégis meghaladja az Ariel árát, ugyanis 849 Ft-ba kerül, a Denkmit szappana viszont csak 199 Ft, és a versenyben sem maradt alul. A célt tehát mindegyik termék teljesítette, a foltok kijöttek, úgyhogy arra a megdöbbentő következtetésre jutottunk, hogy elegendő mindössze ízlés, ár és kényelem alapján választani, túlságosan ugyanis nem tudunk egyikkel sem mellélőni. Kivéve a folttisztító tollat. Azt ugyanis hagyjuk meg a kevésbé méretes foltokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top