Otthon

Invázióra készülődnek a Balatonnál a hernyók

Legutóbb 10 évvel ezelőtt kopasztották le a fákat a gyapjaslepkék hernyói Veszprém megyében. Idén az enyhe tél után újra támadnak, de úgy tűnik, a hatóságok résen vannak.

A múlt hét végén a Balatontól nem messze mászkáltunk az erdőben, egészen pontosan az aszófői hóvirágos völgyben jártunk, amikor feltűnt, hogy kissé hiányos a fák levélzete. Először betegségre gyanakodtunk, de közelebbről egyértelműen látszott, hogy valakik csúnyán elcsócsálták a tölgyek, juharfák, bodza- és mogyoróbokrok leveleit. Amikor megláttuk az első hernyókat, már sejtettük, miről van itt szó:

Újabb invázióra készülnek a Balatonnál a hernyók
 

2004-ben volt utoljára hatalmas hernyóinvázió a Balatonnál Veszprém megyében, azon a nyáron a Balatonfüredről Veszprémbe vezető út mentén teljesen lekopasztották a fákat. A szüleim szerint nagyjából úgy nézett ki a fák koronája, mint télen. Az elkövető a gyapjaslepke hernyója volt, ami csapatostól lepte el a Balaton-felvidéket, és a kertekben is gátlástalanul pusztították a tujákat, gyümölcsfákat, szőlőket. A tűleveleket sem vetették meg.

A jelenség nagyjából tízévente ismétlődik, és az Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszer már tavaly is jelezte, hogy “megvan a veszélye a fertőzés jelentős kiterjedésének”. Veszprém megye mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megye is érintett volt. Erre jött a mostani enyhe tél, ami megkímélte a kártevőket, így idén hatalmas tömegben láttak neki a hernyók a lakmározásnak.

Számottevő hernyórágás várható

Mire mi felfigyeltünk a jelenségre, Veszprém megyében már permetezték az erdőket egy természetkímélő, kitinszintézist gátló szerrel, tudtuk meg a veol.hu múlt pénteki cikkéből. Így a komoly invázió errefelé remélhetőleg elmarad. Ha mégis jelentősebb számban fordulnának elő, az sem lenne végzetes, a gyapjaslepke hernyói ugyanis olyan mohón zabálnak, hogy előbb-utóbb elfogy a táplálék, és maguktól elpusztulnak, az irtásukba pedig az éhes rovarok is besegítenek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint idén a következő forgatókönyvre számíthatunk: “Előzetes felmérések alapján az elmúlt évben induló tömegszaporodás több megyében megállt, mérséklődött, idén várhatóan nem kell országos méretű károkkal számolni. Számottevő hernyórágásra azonban Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében számítani lehet.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top