Otthon

Eladó Szabó Magda pasaréti lakása

A pasaréti Júlia utcában, Az ajtó című regényből ismert Emerenc lakásától nem messze élt az írónő, és ezt sosem titkolta. Egy ingatlanhirdetés szerint egészen pontosan ebben a 36 négyzetméteres, pasaréti lakásban élt a férjével.

“Egy ismerős ingatlanos árulja Szabó Magda lakását” – írta ki ma a Facebookra egy ismerősöm, és bár az ingatlanosok híresen képesek túldimenzionálni a lakások előnyeit, az biztos, hogy Szabó Magda valóban itt, a Júlia utcában lakott, mégpedig a 3. szám alatt, és az erkélyéről rálátott Emerenc, azaz Szőke Júlia ablakára. Az ajtó című könyv híres házvezetőjének lakásában ma egyébként Verrasztó Gábor újságíró él, és a most meghirdetett lakást is szeretnék olyannak eladni, aki nemcsak a kandallót és a jó elhelyezkedést, de az irodalomtörténeti jelentőségét is értékeli.

Kívülről így néz ki a ház:

Fotü: lacavica/Panoramio
Fotó: lacavica/Panoramio

Itt pedig néhány kép a hirdetésből, ami szerint az ingatlanban Szabó Magda Kossuth-díjas író, műfordító és férje, Szobotka Tibor író, műfordító élt és alkotott 1996–2003 között:

Eladó Szabó Magda lakása
Eladó Szabó Magda lakása
Eladó Szabó Magda lakása

További képeket itt találtok!

Nekünk ezt mesélte Szabó Magda 10 évvel ezelőtt a Júlia utcáról és Az ajtóról:

Vajon Az ajtó című regénye, mellyel kiérdemelte e rangos kitüntetést, minek köszönheti páratlan sikerét?

Emerencnek, hiszen ez az egész könyv Emerenc története. Egészen olyan határig, hogy a francia kiadó azzal kezdte a barátságot, ami közben kialakult közöttünk, hogy amikor eljött Magyarországra, és miután megitta nálam a kötelező kávét, azt kérte, vigyem át, és mutassam meg, ami maradt Emerenc lakásából.

Ilyen személyes viszonyt ápolt saját regényhősével?

Hogyha odajössz a Júlia utcába, akkor én vagyok ott a Júlia utca három, ő pedig lakott a Júlia utca hétben. Egy ház volt közöttünk, és ha kimentem a kerten át, akkor én láttam azt a bejáratot, ahol ő bemegy a lakásába. Állandóan kapcsolatban lehettünk akár a kerteken át is. De nem halt meg, mert úgy járnak azóta oda a Júlia utcába a franciák, mint a zarándokok.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top