Otthon

Olcsón lakni: emberek, akik szemétből építenek maguknak házat

Hulladékból lakóházat? Abszurdnak hangzik az ötlet, pedig nem az, ilyen épületek tényleg léteznek. Az Earthship-házakban a falak, téglák és betonelemek helyett kidobott gumiabroncsokból, műanyag palackokból és sörösdobozokból állnak. Ráadásul ezek a házak teljesen önfenntartóak, ami azt jelenti, hogy vezetékes gáz, áram és víz nélkül is képesek megfelelni a 21. századi elvárásoknak – azaz a rezsi rettentő alacsony.

Az új-mexikói Taosban már tombol a forróság odakint, pedig még csak reggel van. Bent a házban azonban kellemesen hűvös a levegő. A hangulatos belső tereket látva nem gondolná az ember, hogy a ház falai szemétből épültek. A tulajdonos a reggeli kávéja előtt még fürdőköpenyben húzódzkodik és csinál néhány fekvőtámaszt. Hosszú, szélfútta, ősz hajával inkább tűnik öreg hippinek, mint világhírű építésznek. Ő Michael Reynolds, az Earthship mozgalom atyja, akiről a Garbage Warrior, vagyis Szemétharcos című dokumentumfilm szól.

Reynolds közel harminc éve építette meg saját házát Új-Mexikóban, s mára egy egész falu nőtt ki a sivatagból, az ebből született mozgalom pedig az alternatív építészet egyik világhírű irányzatává vált.

Mint egy kis hajó a tengeren

Michael Reynolds azok közé tartozik, akiket nem hagy hidegen bolygónk egyre aggasztóbb jövője. Úgy gondolja, az emberiségnek nincs ideje várni. Ha valamit tenni akarunk a Földért, akkor most kell cselekednünk. Reynolds a fenntartható építészet jegyében olyan otthonokat álmodott meg, melyek nem szennyezik a Földet, hanem teljes harmóniában együtt élnek a természettel. Felépítésükhöz csak hulladékot illetve olyan alapanyagokat használnak, melyek megtalálhatóak az adott környéken, és nem kell azokat több száz vagy ezer kilométerről oda szállítani.

Azt is szerette volna elérni, hogy a házak, akárcsak egy hajó a tengeren, képesek legyenek arra, hogy mindenféle központi forrástól elkülönülve, önállóan is tudjanak működni, és így is teljes komfortot tudjanak nyújtani lakóiknak. Ennek szellemében az Earthship-házak természetes energiaforrásokat használnak és függetlenek az elektromos és vízhálózattól. Reynolds fontosnak tartotta azt is, hogy az építkezés gazdaságosan kivitelezhető legyen és a házak olyan technológiával készüljenek, amihez nem kell speciális tudás. Az önellátás részeként minden házhoz saját kert, ólak, istállók is tartoznak, így az ott lakók a növény-és állattenyésztés révén, saját élelmiszerellátásukat is részben fedezni tudják.

Olcsón lakni: emberek, akik szemétből építenek maguknak házat

Tégla helyett gumiabroncs és sörösdoboz

Az Earthship-házak egyik legfontosabb alapelemei a kidobott gumiabroncsok. Ezek beszerzése nem túl nehéz feladat, hisz világszerte hatalmas mennyiségben állnak rendelkezésre a szeméttelepeken. A belső falak tégláihoz üvegeket, műanyag palackokat, alumíniumdobozokat és döngölt földet használnak fel, melyekből meglepően masszív falakat tudnak építeni. Ráadásul a színes üvegek használatával még dekoratív faldíszeket is tudnak kreálni és színes falakat is létre lehet hozni.

Az Earthship-házak legfontosabb energiaforrása a Nap. A házak tervezésekor Reynolds, ahogy ezt a régi korok emberei is tették, maximálisan figyelembe veszi az adott hely földrajzi adottságait, fekvését. A házak gyakran patkó alakúak, az északi oldal földbe süllyesztett, a déli oldalon pedig úgy helyezik el az ablakokat, hogy azzal maximalizálják a bejövő természetes fényt és hőt a téli hónapokban.

A tömör és vastag, döngölt földből és gumiabroncsokból épített falak természetes módon szabályozzák a belső hőmérsékletet, hidegben benn tartják a hőt, a nyári forróságban pedig hűvösen tartják a házat. Olyannyira, hogy sem fűtésre, sem légkondira nincs szükség, a ház egész évben tudja tartani a húszfokos átlagot. Pedig Új-Mexikónak ezen részén a nyár meglehetősen forró, télen pedig fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet. Reynolds házának éves rezsiköltsége kb. 100 dollár (kb. 30 ezer forint), ez fedezi a gázzal működő tűzhely költségeit is.

Olcsón lakni: emberek, akik szemétből építenek maguknak házat

A vécét nem ivóvízzel öblítik

Az Earthship-házak tervezésénél az egyik legfontosabb megoldandó probléma a vízellátás biztosítása volt. Ahhoz, hogy a csapból megfelelő minőségű ivóvíz jöjjön, egy komoly tisztítórendszert kellett kialakítani. A víz ugyanis nem a központi vezetékből érkezik, hanem a környezetben fellelhető forrásokból, vagyis elsősorban esőből, hóból és párából. A vizet a tetőn gyűjtik össze, amit aztán egy ciszternába vezetnek, majd egy komplex szűrőrendszeren keresztül megtisztítják a baktériumoktól és egyéb szennyezőanyagoktól.

Eltérően attól, ahogy azt a világ nagy részén, pazarló módon teszik, a vécék öblítéséhez nem ivóvizet használnak. Oda bőven megteszi a kevésbé tiszta víz is, amit előtte mosogatáshoz és zuhanyozáshoz használtak. Az Earthship-házak jellemzője a rengeteg növény, főleg a hatalmas ablakokkal határolt üvegházakban. Ezek nemcsak szépek, de a víztisztításban is fontos szerepet töltenek be, és a ház levegőjét is páradúsabbá teszik. Mivel a házak a csatornahálózathoz sem csatlakoznak, a szennyvízzel is kezdeni kell valamit. Ezt úgy oldják meg, hogy egy külső botanikai egységben valamennyire megtisztítják a szennyvizet, majd a kert növényeinek trágyázásához használják azt fel.

Megnézem
Összes kép (1)

Új-Mexikótól Ausztráliáig

Az első Earthship-házak Új-Mexikóban épültek. A különböző, fura alakú építmények meglehetősen futurisztikus látványt nyújtanak a sivatag szélén. Reynolds tulajdonképpen ezeken kísérletezte ki a később híressé vált technológiát. Ma már hasonló épületek nemcsak az Egyesült Államokban, de világszerte sok helyen megtalálhatóak, például Kanadában, Új-Zélandon, Ausztráliában, Afrikában és számos európai országban – például Franciaországban, Angliában, Hollandiában is.

Az Earthshipeknek ma már egészen minimalista változatai is léteznek, melyeket elsősorban katasztrófa sújtotta övezetekbe tervezték, például a földrengés sújtotta Haitire. Ennek a típusnak az építésénél az egyik legfontosabb szempont, hogy egyszerű és könnyen kivitelezhető legyen, de az alapvető szükségleteket tudja biztosítani, például legyen benne zuhany és vécé. Az egyszerű házikók néhány nap alatt elkészülnek, Reynolds és csapata pedig nem csak megépítette a házakat, de a H.E.L.P – Haiti Eco Living Project keretében a helyi embereknek is átadták a tudást, így most már ők maguk is képesek arra, hogy hasonló kis házakat építsenek.

Itthon nem találtuk hírét felépült Earthship-háznak, bár Egyházasdengelegen a polgármester támogatásával nekiálltak egynek, ott egyelőre az alaprajzig jutottak. Több épült fel ennél Pázmándon, ahol Mesefalu fantázianéven kezdtek el kísérleti jelleggel gumiabroncsok és PET-palackok felhasználásával építkezni az óvoda udvarán.

Ha a téma bővebben is érdekel, érdemes megnézni a Szemétharcos című filmet:

Még több hasznos videót találsz magyar felirattal az Earthship Hungary Youtube-oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top