Otthon

5 tudnivaló, hogy szép legyen otthon a leandered

A leander hazánkban is az egyik legnépszerűbb dézsás növény, amivel megidézheted a mediterrán tájak utánozhatatlan hangulatát. Hófehér falak, szikrázó napsütés, élénk rózsaszín virágok… Kell ennél több?

Magyarország, egy-két kisebb területet (Pécs és környéke) leszámítva, nem az a kimondottan mediterrán éghajlatú ország, ennek ellenére, ha néhány alapvető szabályt betartasz, akkor nálad is pompázhat a leander.

5 tudnivaló, hogy szép legyen otthon a leandered

1. A megfelelő elhelyezés
 

A leander imád a nap sugaraiban és a melegben fürdőzni, kimondottan magas fény- és hőmérséklet-igényű növény. Elhelyezéséhez olyan helyet keress, ahol sok napfény éri, ugyanakkor a csapadék nem. Ha csapadéknak teszed ki, könnyen előfordulhat, hogy a víz összetapasztja a sziromleveket, amelyek emiatt bebarnulnak.

2. Sok víz és tápanyag

Mivel a leander napon és melegben van, ezért a nedvesség gyorsan párolog, és viszonylag hamar kiszárad a földlabda. Ne sajnáld hát tőle a vizet! A leander növekedése és virágzása tápanyagigényes folyamat, ezért hetente egyszer, az öntözéskor tápoldatot is adj neki!

3. Metszés, a szép forma érdekében

Ahhoz, hogy szép bokros formát érj el, és elősegítsd a bő virágzását, metszeni is kell. A leander előző évi hajtásain hozza virágait, ezért tavasszal érdemes visszavágnod a hajtásokat. Legjobb metszési mód a harmadoló metszés, ekkor minden második oldalhajtás kétharmadát, míg a többi hajtás egyharmadát kell eltávolítanod.

További 2 hasznos tipp a CityGreen blogon!

5 tudnivaló, hogy szép legyen otthon a leandered

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top