Otthon

Így szabadulhatsz meg a levéltetűtől a legegyszerűbben

Növényeidet folyamatosan megtámadják a levéltetvek? Mutatunk néhány pofonegyszerű trükköt, hogyan szabadulj meg tőlük.

A száraz napos időt kedvelik a levéltetvek a leginkább. Éppen ezért ebben az időszakban jelennek meg a növények zsenge hajtásain és a bimbókon. Minél előbb megszabadulsz a levéltetűtől, annál kevesebb kárt tesznek a rózsák, a fák friss hajtásaiban.

Így szabadulhatsz meg a levéltetvektől a legegyszerűbben

1. Levéltetű elleni spray-k

A legegyszerűbb módszer a kertészetekben kapható levéltetű elleni spray-k, szerek használata. Csak befújod, és a kártevőknek néhány percen belül nyomuk sincs a rózsák vagy más dísznövények friss hajtásain. Könnyű, kényelmes, gyors és praktikus, viszont újra és újra használnod kell, amint ismét megjelennek a levéltetvek. A magasabb növények esetében problémásabb a spray-k használata, és egy-egy flakon mennyisége inkább csak néhány kisebb dísznövény megóvásához elegendő.

Így szabadulhatsz meg a levéltetvektől a legegyszerűbben

2. Levéltetű ellen segít a lemosás

Nagyobb esők után megfigyelhető, hogy a növényekről a csapadékvíz leveri a kártevőket. A természetből ihletet merítve, te magad is lemoshatod növényeidről a levéltetűket. Egyszerű kerti slagot használva könnyedén megszabadíthatod a dísznövényeidet a kártevőktől. Ennél a lemosós módszernél arra érdemes ügyelni, hogy a növényeket ne öntözd túl. Inkább kevesebb vizet használva, erősebb, vékony sugárban – a cső végét ujjaiddal összeszorítva – mosd le a növényeket. Ezzel a természetes módszerrel a környezetedet is óvod, hiszen vegyszert nem használsz a levéltetvek ellen.

Így szabadulhatsz meg a levéltetvektől a legegyszerűbben

3. Fáidat így óvhatod meg a levéltetvek ellen

Első olvasatra meglehetősen különc védekezésnek tűnhet, mégis érdemes kipróbálni ezt a szintén vegyszermentes, levéltetű elleni módszert, amellyel elsősorban kerted fáit óvhatod meg.

A fák törzsére tekerj egy nagyjából 20 centiméter széles fóliát, amelynek mindkét szélét ragasztószalaggal körbetekerve jó alaposan rögzítsd. Háztartási boltokban vásárolhatsz tubusos egérragasztót, amelyet hígíts gyógyszertári benzinnel. Mivel ez a két anyag meglehetősen lassan keveredik el egymással, a felhasználást megelőzően néhány napig tartsd a keveréket lezárt üvegben.

Így szabadulhatsz meg a levéltetvektől a legegyszerűbben

Egyszerű iskolai 10-es vagy 12-es ecsettel jó alaposan kenegesd át a benzines keverékkel a fólia ragasztószalaggal fedett részét. Ezzel a módszerrel a hangyák nem másznak fel a fákra, hiszen útközben csapdába esnek, így a levéltetveket sem óvják meg. A fák hajtásain élősködő levéltetveket a katicabogarak és fátyolkák jóízűen elfogyasztják.

Az átkenést egészen őszig – az időjárás függvényében – többször is meg kell ismételni, hiszen az eső lemoshatja a keveréket. A módszerrel tavasztól őszig biztonsággal védheted meg a fákat a levéltetű ellen. A lombhullást követően a fóliacsíkokat olló vagy kés segítségével távolítsd el a fák törzséről.

További cikkek növény, levéltetű témában az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top