Otthon

Így óvd mosógéped – trükkök és praktikák

A mosógép a mérnökök nagyszerű adománya a nőknek (és a házimunkát végző férfiaknak is), hiszen nélküle a házimunka nagyságrendekkel nehezebb és több lenne. Erre a berendezésre már csak ezért is érdemes gondot fordítani, no meg persze azért, mert ezek a gépek drágák, és javíttatásuk sok pénzbe kerül. Lássuk, milyen egyszerű módszerekkel növelheted meg a géped élettartamát!

Vannak tárgyak, amik hozzánőnek az ember szívéhez. Ilyen lehet például az első autó, amivel olyan sok szép utat jártál be, vagy akár a hűséges mosógép is, ami annyi éven át megkímélt a gyötrelmes kézi mosás fáradalmaitól. Ha szívügyed a mosógéped és szeretnéd még sokáig használni, akkor időnként ápolni is kell: íme néhány egyszerű, de hatásos praktika, amiket szerszámok és férfiak segítsége nélkül is bevethetsz.

Így óvd mosógéped – trükkök és praktikák

Körömlakk a rozsda ellen

Létezik egy vérbeli női praktika, amivel a mosógépdob károsodását akadályozhatod meg. Ezt érdemes megjegyezned, mert hasznodra lehet még, ugyanis ha a dob megkarcolódik, megsérül, az előbb utóbb rozsdásodáshoz vezethet. Egy rozsdás dob ki fogja szakítani a ruhákat, javítani pedig meglehetősen költséges játék. Ezért ha karcolást látsz a dobon, vegyél elő a készleteidből egy átlátszó körömlakkot, és alaposan, több réteg felvitelével kend le. Ezzel megakadályozhatod, hogy később komoly problémáid legyenek a dobbal. Egyébként a színes körömlakk is éppen olyan jó a művelethez, mint az átlátszó…

Ecetes víz és szódabikarbóna

A mosógépek leggyakrabban a lerakódott vízkő miatt hibásodnak meg. Ez Magyarországon különösen jellemző, hiszen nálunk a vezetékes víz az ország nagy részén kemény, vagyis magas a benne oldott ásványi anyagok a – kalcium- és magnéziumsók – aránya. Ezt a közhelyet persze mindannyian jól ismerjük a reklámokból, azt viszont már kevésbé, hogy az ajánlott vízkőoldó szerek helyett – amik egyébként kifejezetten környezetkárosító hatásúak – olcsó és praktikus megoldással is megszabadulhatunk a vízkőtől. Sőt, akár meg is előzhetjük, hogy kilószámra megtapadjon a gép alkatrészein. Az egyik jól bevált módszer az ecetes öblítés. Ebben az esetben két-három havonta mindössze 5 deci 20 százalékos ecetet kell tölteni a mosógép dobjába, és elindítani egy 90 fokos programot. Ha a vízkőhelyzet már tarthatatlan, akkor ecet helyett használhatsz trisót vagy szódabikarbónát is. Mindhárom anyag kedvező mellékhatása, hogy egyben fertőtleníti is a gép belsejét, és a különféle zugokban megtelepedett penészt is kiírtja.

Lágy víz

A fenti praktikák bármilyen hatékonyan, akkor is csak “tüneti kezelésre” jók, hiszen a gond forrása, a kemény víz ettől még éppúgy megmarad, és időről időre szükség lesz a vízkő eltávolító procedúrára. Ha ettől végleg szeretnél megszabadulni, akkor lágy vízre kell átállnod. Ehhez vízlágyító berendezést kell kötni a vízvezetékre, ami ugyan nagyobb befektetést jelent, de sokszorosan behozza idővel az árát. Ezzel ugyanis nemcsak a vízkőtől szabadulunk meg: lágy vízben hatékonyabbak a mosóporok és öblítők, így kevesebbet kell belőlük használni és a ruhák is tisztábbak lesznek. Ráadásul a fürdővized is egészségesebb lesz, mert a lágy víz kevésbé szárítja a bőrt, a hajat, és kellemesebb érzés ebben tisztálkodni.

Szellőztetés

A legelemibb praktika, amit sokan mégsem alkalmaznak az, hogy mosás után nyitva tartják a gépet. Ha az ajtót nem csukjuk vissza, a következő mosásig a berendezés kiszellőzik, a pára és nedvesség nem gyülemlik fel a sarkokban, csöveken és más elemeken, így a penész sem tud megtelepedni a gépben. Ez két okból is előnyös: a dohos mosógép ugyanis szagot hagy a ruhákon, ezen kívül a nedves környezetben a gép fém alkatrészeit hamar kikezdi a rozsda. Mire észrevesszük ezt, addigra rendszerint már túl késő, és a bajt csak az drága alkatrész cseréjével tudjuk megoldani.

 

Még több háztartási tipp az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top