Otthon

Ez lett az Év háza – fotók

A Borbás Péter építész tervei alapján Szentendrén épült ökologikus családi ház nyerte idén az Év háza országos építészeti pályázat díját.

A díjat a hagyományhoz híven az építészet világnapján adtak át az Építészek Házában hétfőn Budapesten.

Az év háza építészének járó fődíjat Szoják Balázs, az Év Háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke adta át. “Szépen szervezett, jól felépített, organikusan működő kis házról van szó, amely a körülötte lévő épületek karakterét, építészeti jegyeit, formálását, méreteit átvéve természetesen simul bele környezetébe” – mondta értékelésében Dévényi Sándor. Makovecz Imrét idézte, mint mondta, az építészet tulajdonképpen a teremtés folytatása: “Szeretnénk, ha minden épületünk ilyen szervesen tudná folytatni a környezetet.””

Megvan az év háza - fotók!
Megvan az év háza - fotók!
Megvan az év háza - fotók!

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra az idén 27 érvényes pályamű érkezett. Az 500 ezer Ft jutalommal járó fődíj mellett négy különdíjat is átadtak:

  • A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, amelynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt.
  • A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el. 
  • A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját Bártfai-Szabó Gábor és Nagy Mariann vehette át egy budapesti ökologikus lakóházért. 
  • Az Internorm Ablak Kft. különdíját Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes nyerte el egy höveji nyaralóépületért.

Az eseményen elhangzott: az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a visegrádi négyek családi házai kiállítás tíz magyar résztvevőjét az Év háza-pályázat zsűrije választja ki a beérkezett épületek közül. A nemzetközi kiállításon a nyertes pályázatok mellett Bulcsu Tamás, Móser Balázs, Fortvingler Éva építész fertőrákosi 4 lakásos társasháza, a Rákos Tibor tervezte mátyásföldi villa, a Getto Tamás és Schunk Tímea által tervezett pécsi lakóház, Kovács Csaba építész budapesti családi villaépület-rekonstrukciója (eredeti építész: Málnai Béla), valamint a Füzes András és Salamin Ferenc tervezte tokaji 3 lakásos lakóépület és kávézó szerepel.

Az Év háza díjat 2008-ban hívta ismét életre hét év után Szoják Balázs építész, aki azóta a pályázat kurátora. “Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy hazánk épített környezetének általános állapota nem boldogító. Kiemelkedő egyéni teljesítmények mellett az általános színvonal sokszor elszomorító”  mondta Szoják Balázs, hozzátéve: ezért döntő jelentőségű a példaértékű alkotások felkutatása, bemutatása és megbecsülése.

A zsűrizés szempontjairól Dévényi Sándor elmondta: megpróbáltak olyan műveket díjazni, amelyek nem az extravaganciájukkal tűnnek ki, kisebb, egyszerűbb, de mégis magas építészeti színvonalat képviselő épületek, amelyek általános követhető példát mutathatnak, emellett másik csoportként a meglévő épületek felújítását jutalmazták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top